Γ. Ιωακειμίδης στο “Π”: Η πρόσφατη ρύθμιση Βορίδη δεν αποκαθιστά τη νομιμότητα στα όργανα διοίκησης δήμων και περιφερειών

Γ. Ιωακειμίδης στο “Π”: Η πρόσφατη ρύθμιση Βορίδη δεν αποκαθιστά τη νομιμότητα στα όργανα διοίκησης δήμων και περιφερειών

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
Δημάρχου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη,
Επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ


Η πρόσφατη ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αποτελεί ουσιαστικά μια μεσοβέζικη λύση στο ζήτημα της άσκησης αρμοδιοτήτων από τις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων και Περιφερειών και κάθε άλλο παρά εναρμονίζεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώθηκαν διατάξεις του «νόμου Θεοδωρικάκου».

Η απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, που ακύρωσε συθέμελα τον «νόμο Θεοδωρικάκου», έκρινε αντισυνταγματικές όλες εκείνες τις διατάξεις του (σύνθεση και αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής και Ποιότητας Ζωής Δήμων και Περιφερειών) που ακύρωσαν στην πράξη τα τελευταία τρία χρόνια τη δημοκρατική λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με δύο κομβικής σημασίας διατάξεις, που εκδόθηκαν το 2019 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκο, ακυρώθηκε η απλή αναλογική και έδωσε στις παρατάξεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών υπερισχυμένη εκπροσώπηση στα εκτελεστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, δημιουργώντας πλασματικές πλειοψηφίες.

Με την ισχύ­ουσα ρύθμιση Βορίδη, η Οικονομική Επιτροπή συνεχίζει να έχει υπερισχυμένο και αποφασιστικό ρόλο και αφήνεται στην κρίση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου να αποφασίσει εάν θα ασκηθούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, και ποιες, από την Οικονομική Επιτροπή.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το δημοτικό / περιφερειακό συμβούλιο μπορεί για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής». Επίσης, ορίζεται ότι «η Οικονομική Επιτροπή, με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο δημοτικό / περιφερειακό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του».

Η ρύθμιση αυτή απέχει ουσιαστικά από την απόφαση του ΣτΕ, που αναφέρεται στη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία τροποποιήθηκε από τον «νόμο Θεοδωρικάκου», επικαλούμενη την κυβερνησιμότητα των δήμων, αλλά παραβιάζοντας την εκλογική βούληση, και αυτό παρά τη ρητή αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ:

«Συνεπώς, οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες, κατά τη βούληση του νομοθέτη, συνέχονται μεταξύ τους ως ενιαίο σύνολο και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αυτοτελώς, πρέπει να παραμερισθούν στο σύνολό τους ως αντισυνταγματικές και να εφαρμοσθούν κατά τη συγκρότηση των εν λόγω δημοτικών επιτροπών οι προϋφιστάμενες αυτών διατάξεις».

Κατά συνέπεια, η τροπολογία Βορίδη, με βεβαιότητα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν καλύπτει το σύνολο των διατάξεων στις οποίες αναφέρεται η απόφαση του ΣτΕ, επικεντρώνεται επιλεκτικά στις αρμοδιότητες Δημοτικού Συμβουλίου και Οικονομικής Επιτροπής, αφήνει ως έχει τη σύνθεση που στηρίζεται στην πλασματική πλειοψηφία του δημάρχου / περιφερειάρχη, με αποτέλεσμα να παραμένει το σοβαρό πρόβλημα της νομιμότητας των αποφάσεων των Οικονομικών Επιτροπών δήμων και περιφερειών.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου και εκφράστηκε ένας έντονος προβληματισμός από όλες τις παρατάξεις για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης και τον κίνδυνο για νέο γύρο προσφυγών που ενδέχεται να προκληθούν.

Η θέση την οποία εξέφρασα στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ ήταν η εξής: «Η νέα διάταξη Βορίδη δεν αποκαθιστά το ζήτημα της νόμιμης σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής. Δυστυχώς, θα ανοίξει νέος κύκλος προσφυγών, γιατί η σύνθεση των Επιτροπών έπρεπε να είναι αυτή που όριζε ο προηγούμενος νόμος (σ.σ: ν. 4555/2018, ‘‘νόμος Σκουρλέτη’’). Οι διοικούσες παρατάξεις που στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 πήραν ποσοστό κάτω του 25% ‘‘θα έχουν πρόβλημα’’ και άρα, σε αυτές τις περιπτώσεις, ‘‘οι δήμαρχοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί’’».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: toaerodromio.gr


Σχολιάστε εδώ