Ευαγγελία Λιακούλη στο “Π”: Όχι μισόλογα στον αγώνα κατά του φασισμού

Ευαγγελία Λιακούλη στο “Π”: Όχι μισόλογα στον αγώνα κατά του φασισμού

Της
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτού Λάρισας


Τις τελευταίες ημέρες, απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα η ανεύρεση ενός θεσμικού εργαλείου αντιμετώπισης των εγκληματικών οργανώσεων που ενδύονται τον πολιτικό μανδύα προκειμένου, οργανωμένα, να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους και μέσα από το Κοινοβούλιο, με πολιτική δράση. 

Η κυβέρνηση άργησε αδικαιολόγητα να νομοθετήσει. Θυμήθηκε το θέμα μετά από τρία ολόκληρα χρόνια και το ανέσυρε τώρα, προχωρώντας σε μια τροπολογία την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από τις εκλογές.

Και όλα αυτά παρότι η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά διαχρονικά είχε μια πολύ συγκεκριμένη, συνεπή και μαχητική στάση έναντι της Ακροδεξιάς και του φασισμού, με τον ανένδοτο αγώνα της εναντίον των νεοναζί και της Χρυσής Αυγής, με δημόσιες τοποθετήσεις, ομιλίες, καμπάνιες και εκδηλώσεις, όπως η μοναδική εκδήλωση στο Κερατσίνι, στη γειτονιά του Παύλου Φύσσα, όπου γεννήθηκε το σύνθημα: «Μόνο μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί».

Τότε η κυβέρνηση κώφευσε. Τώρα, η κυβέρνηση, σε μη ανύποπτο χρόνο, έφερε ένα «γονατογράφημα» στη Βουλή, το οποίο παρουσίαζε σημαντικά νομικά ζητήματα. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, λειτουργώντας όπως πάντα θεσμικά, πέρα από μικροκομματικές λογικές, με επιστημονική δουλειά, διατυπώσαμε παρατηρήσεις στην αρχική τροπολογία που είδε το φως της δημοσιότητας, καταθέσαμε προτάσεις περαιτέρω βελτίωσης και δημιουργήσαμε τελικά ένα πλαίσιο και ένα σοβαρό θεσμικό εργαλείο προκειμένου να γίνει ανάχωμα στις εγκληματικές φασιστικές οργανώσεις.

Με τον νόμο αυτό και με τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ καταφέραμε να απομακρύνουμε τις επικίνδυνες γενικεύσεις που η πρώτη μορφή της τροπολογίας περιείχε, ώστε τελικά ο νόμος να αφορά μόνο τις περιπτώσεις των εγκληματικών οργανώσεων που έχουν ήδη καταδικαστεί, τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και της εσχάτης προδοσίας, αλλά που μέσα τους φιλοξενούν την ιδεολογία του φασισμού και του νεοναζισμού.

Βεβαίως, στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι μόνο με θεσμικά εργαλεία δεν μπορούμε να έχουμε τα ουσιαστικά και πραγματικά αποτελέσματα που απαιτούν οι καιροί μας.

Ο φασισμός και ο ολοκληρωτισμός μπορούν να ηττηθούν μόνο με την κοινωνική πολιτική. Με μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, με αξιοπρεπείς, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ελευθερίες, δικαιώματα, ευκαιρίες και εμπιστοσύνη στους νέους. Και, φυσικά, με τον πολιτισμό, τη μόρφωση, την παιδεία.

Το πολιτικό μας σύστημα οφείλει να κάνει τον μεγάλο αγώνα για να καταλάβουν οι Άνθρωποί μας ότι ο φασισμός είναι η μεγάλη αρρώστια της Ανθρωπότητας, ότι την υπονομεύει, τη δηλητηριάζει, τη διχάζει.

Μόνο τότε θα έχουμε ένα Κράτος Δικαίου, ένα κράτος με αξιοπρέπεια.

Δεν κατανοούμε συνεπώς ούτε μισόλογα ούτε μικροκομματισμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Είναι ζήτημα μεγάλο, πολύ μεγαλύτερο από τον οποιονδήποτε από εμάς, από οποιοδήποτε κόμμα και οποιοδήποτε σχήμα. Είναι μείζον ζήτημα δημοκρατίας, που αφορά και καθορίζει τις επόμενες γενιές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ