Ο συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών οδηγεί τον κόσμο προς τα εμβόλια που κάποτε αποφεύγονταν

Ο συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών οδηγεί τον κόσμο προς τα εμβόλια που κάποτε αποφεύγονταν

-Η σοβαρή γρίπη των πτηνών σκοτώνει εκατομμύρια πουλερικά σε όλο τον κόσμο
-Η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτρέψει τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης των πτηνών
-Μεξικό, Εκουαδόρ ξεκίνησαν πρόσφατα εκστρατείες εμβολιασμού
-Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απρόθυμη λόγω των φόβων για εμπορικούς φραγμούς

Ο Γάλλος εκτροφέας πάπιας Herve Dupouy έχει εξοντώσει το κοπάδι του τέσσερις φορές από το 2015 για να σταματήσει την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, αλλά καθώς ένα κύμα θανατηφόρων επιδημιών πλησιάζει για άλλη μια φορά το αγρόκτημά του, λέει ότι είναι καιρός να αποδεχτεί μια λύση που κάποτε θεωρούνταν ταμπού: τον εμβολιασμό.

«Ο στόχος είναι τα ζώα μας να μην αρρωστήσουν και να μην μεταδώσουν τον ιό», είπε ο Ντιπουί στη φάρμα του στο Castelneu-Tursan στη νοτιοδυτική Γαλλία. «Η δουλειά μας ως αγρότες δεν είναι να μαζεύουμε νεκρά ζώα».

Όπως ο Dupouy, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επανεξετάζουν την αντίθεσή τους στα εμβόλια, καθώς η θανάτωση πτηνών ή το κλείδωμά τους μέσα δεν έχει αποτρέψει την επιστροφή της γρίπης των πτηνών σε αποδεκατισμένα εμπορικά σμήνη χρόνο με το χρόνο.

Το Reuters μίλησε με ανώτερους αξιωματούχους στους μεγαλύτερους παραγωγούς πουλερικών και αυγών στον κόσμο, μαζί με κατασκευαστές εμβολίων και εταιρείες πουλερικών. Όλοι είπαν ότι υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην προσέγγιση για τα εμβόλια παγκοσμίως λόγω της σοβαρότητας της φετινής επιδημίας γρίπης των πτηνών, αν και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος πουλερικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στο Reuters ότι παραμένει απρόθυμος.

Εκτός από το κόστος της θανάτωσης εκατομμυρίων κοτόπουλων, πάπιων, γαλοπούλων και χηνών, υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος φόβος μεταξύ των επιστημόνων και των κυβερνήσεων ότι εάν ο ιός γίνει ενδημικός, οι πιθανότητες μετάλλαξης και εξάπλωσής του στους ανθρώπους θα αυξηθούν.

«Γι’ αυτό κάθε χώρα στον κόσμο ανησυχεί για τη γρίπη των πτηνών», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau.

“Δεν υπάρχει λόγος για πανικό, αλλά πρέπει να μάθουμε από την ιστορία σε αυτά τα θέματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε τους εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο”, είπε στο Reuters.

Με πληροφορίες απο το Reuters

 


Σχολιάστε εδώ