Ο Γιάννης Πάσχος στο «Βιβλιοβούλιο»

Ο Γιάννης Πάσχος στο «Βιβλιοβούλιο»

Το «Βιβλιοβούλιο», η εκπομπή βιβλίου που μεταδίδεται από τη Βουλή-Tηλεόραση κάθε Κυ­ριακή στις 20:00, φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα τον συγγραφέα Γιάννη Πάσχο.

Ο Γιάννης Πάσχος γεννήθηκε και ζει στα Γιάννενα. Έχει δημοσιεύσει ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και δοκίμια στις εκδόσεις Οδός Πανός, Μελάνι, Ίνδικτος και Περισπωμένη. Πιο πρόσφατα βιβλία του είναι οι συλλογές διηγημάτων «Οι μαγικές ιστορίες του Δον Ντομίνγκο», «Φοβού τα βρέφη» και «Το χρονικό ενός δυσλεκτικού».

Ο Γιάννης Πάσχος σπούδασε Μοριακή Βιολογία και Γενετική των Υδρόβιων Οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Ιχθυολογίας, βραβευμένος για την προσφορά του σε αυτή. Με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφικής νουβέλας του «Το χρονικό ενός δυσλεκτικού» (εκδ. Περισπωμένη 2022) ο Γιάννης Πάσχος συνομιλεί με τον Μα­νώλη Πιμπλή για την παιδική του ηλικία σε χωριό της Ηπείρου και τις μεγάλες μαθησιακές του δυσκολίες που έρχονταν σε αντίθεση με το περιβάλλον του, καθώς ήταν παιδί οικογένειας δα­σκάλων, περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίστηκε το πρόβλημά του και πώς ε­ντέλει κατάφερε να προχωρήσει στην επιστήμη και τη λογοτεχνία, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκε συγγραφικά αυτό το έντονα βιωμένο παρελθόν.

Ο Γιάννης Πάσχος μιλά επίσης για τον κόσμο του νερού τον οποίο έχει μελετήσει σε βάθος, για τη χρήση των ιχθύων ως συμβόλου στη θρησκεία και στις τέχνες ενώ σχολιάζει και το ζήτη­μα της διαφορετικότητας και το ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να το προσεγγίζει κανείς.

Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλά για την έκδοση «Τ. Κ. Παπατσώνης, Άπαντα τα ευρεθέντα. Ποιήματα εκτός συλλογών 1911-1976» σε εισαγωγή-επίμετρο- επιμέλεια Βασίλη Μακρυδήμα (εκδ. Librofilo & CO, 2022) ενώ η δημο­σιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Σκοτεινές ώρες» του Μάικλ Κόνελι (μετάφραση: Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, εκδ. Διόπτρα 2023), «Αργά μέσα στη μέρα» της Τέσα Χάντλεϊ  (μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg 2022), «Ο δικός της καθρέφτης» της Γεωργίας Συλλαίου (εκδ. Πόλις 2022).

Αρχισυνταξία-Παρουσίαση: Μανώλης Πιμπλής
Κριτική: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου
Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Παπασπύρου

Βιβλιοβούλιο

Αυτή την Κυριακή 19/2 και κάθε Κυριακή στις 20:00 και σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 17:00 στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε εδώ