Διχασμός, πόλωση και στο βάθος ακυβερνησία
–Εκμηδενίζονται οι πιθανότητες μετεκλογικών συνεργασιών
Καθώς προσεγγίζουμε τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, κορυφώνεται η πολιτική σύγκρουση. Οι ήπιοι τόνοι και η αντιπαράθεση με επιχειρήματα έχουν δώσει τη θέση τους στην οξύτητα και στην ανταλλαγή κατηγοριών και ύβρεων.
Η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί μέσα σε κλίμα πόλωσης και βαθύτατου διχασμού. Φαινόμενα που δεν θα… εξαφανιστούν ως διά μαγείας το βράδυ των εκλογών. Και η πόλωση και ο διχασμός θα είναι παρόντες και στο μετεκλογικό τοπίο, θέτοντας εν αμφιβόλω το ενδεχόμενο συμμαχιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας δύο ή και περισσότερων κομμάτων.
Από την κυβέρνηση έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Ελληνική Λύση. Έχουν δε καταστήσει σαφές ότι μοναδικός πιθανός κυβερνητικός εταίρος είναι το ΠΑΣΟΚ. Κορυφαίος υπουργός μάλιστα υπογράμμισε ότι σε περίπτωση άρνησης του Ν. Ανδρουλάκη πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να οδηγήσει τη χώρα σε τρίτες εκλογές. Ωστόσο, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών και των βαρύτατων κατηγοριών (καταγγελιών) που έχει διατυπώσει η Χαρ. Τρικούπη, είναι σχεδόν απίθανο ο κ. Ανδρουλάκης να πει «ναι» σε μια συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Και αν μπει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, οι όροι που θα θέσει θα είναι απαγορευτικοί ως προς το να τους αποδεχθεί ο κ. Μητσοτάκης. Από την άλλη πλευρά, μπορεί το όραμα για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνηση να παραμένει το βασικό πρόταγμα του Αλ. Τσίπρα, ωστόσο ο δρόμος θα είναι σπαρμένος με αγκάθια, με αυξημένες τις πιθανότητες να καταλήξει σε αδιέξοδο. Με το ΚΚΕ να αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ –απόφαση που δεν πρόκειται να αλλάξει–, η ευόδωση του εγχειρήματος του κ. Τσίπρα εξαρτάται από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, πρωτίστως, και, δευτερευόντως, του ΜέΡΑ25.
Μετά τη σχεδόν τυφλή σύγκρουση των τελευταίων ημερών, το χάσμα που ήδη υπήρχε μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη διευρύνθηκε κι άλλο. Οι κατηγορίες περί «εκβιαζόμενου» Ανδρουλάκη και «πιασμένων» του Κινήματος προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση. Όσο και αν στην πολιτική όλα είναι πιθανά και τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται, πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια διαπραγμάτευση (μετεκλογικά) που θα διεξαχθεί μέσα σε αυτό το κλίμα αντιπαλότητας και αμοιβαίας καχυποψίας;
Συν τοις άλλοις, το πιθανότερο είναι να σκοντάψει στους όρους που προτίθεται να θέσει ο Ν. Ανδρουλάκης, με περισσότερο επίμαχο το να μην είναι επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας ο Αλ. Τσίπρας. Αν το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί τελικά να συμπράξει, καμιά σημασία (αξία) δεν θα έχει η στάση που θα τηρήσει το ΜέΡΑ25. Ο Γ. Βαρουφάκης πάντως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπάρξει προεκλογική συζήτηση και προγραμματική συμφωνία.