Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια MSC. Ο Ζελένσκι αποκλείει την παραχώρηση εδάφους για ειρήνη

Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια MSC. Ο Ζελένσκι αποκλείει την παραχώρηση εδάφους για ειρήνη

Περίπου 40 αρχηγοί κρατών, 1.000 δημοσιογράφοι, 5.000 αστυνομικοί

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται σήμερα στο Μόναχο της Γερμανίας στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof για την ετήσια Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου. Η Διάσκεψη αναμένεται να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στην επέτειο ενός έτους. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που η Ρωσία δεν προσκαλείται.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία αυξάνει τον όγκο των εφέδρων που στέλνει στην πρώτη γραμμή για την αναμενόμενη εαρινή της επίθεση και ήδη εντείνει τις χερσαίες επιθέσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Μέχρι και 60.000 ρωσικές δυνάμεις μπορεί να έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο χρόνο, λέει το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας οπου σημειώνει στο Twitter πως «Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και οι ιδιωτικές στρατιωτικές δυνάμεις (PMC) πιθανότατα έχουν υποστεί 175-200.000 απώλειες από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Αυτό πιθανότατα περιλαμβάνει περίπου 40-60.000 νεκρούς».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι αποθαρρύνεται από μεγάλες απώλειες προσωπικού και έχει αρχίσει να στέλνει περισσότερα στρατεύματα στη μάχη για μια εαρινή επίθεση για να προσπαθήσει να κερδίσει περισσότερο ουκρανικό έδαφος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 59η Διάσκεψη του Μονάχου

Στη Διάσκεψη του Μονάχου συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στις 18:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σε συζήτηση για τη μετανάστευση με θέμα «Resetting Migration: Moving Toward Opportunities». Στο πάνελ θα συμμετάσχουν η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson και η Veronica Escobar, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καθώς και η Πρωθυπουργός της Τυνησίας Najla Bouden Romdhan.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Γερουσιαστή Lindsey Graham, λίγα 24ωρα πριν την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα.

Στις διμερείς επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στο Μόναχο, περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Το βράδυ της Παρασκευής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες της Γερμανίας σε εκδήλωση της ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ