Μπάιντεν: Ό,τι απειλεί τις ΗΠΑ θα το καταρρίπτω

Μπάιντεν: Ό,τι απειλεί τις ΗΠΑ θα το καταρρίπτω

«Μην γελιέστε: Αν κάποιο αντικείμενο αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του αμερικανικού λαού, θα το καταρρίψω» ξεκαθάρισε ο Τζο Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε σήμερα έτοιμος να συνομιλήσει με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ – ζήτημα που προκάλεσε περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου.

«Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι εισήλθε «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι με σημαντικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.


Μπάιντεν: Δεν θα ζητήσω συγγνώμη για την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού

«Περιμένω να μιλήσω με τον Πρόεδρο Xi, ελπίζω ότι θα φτάσουμε στο βάθος, αλλά δεν ζητώ συγγνώμη που κατέβασα αυτό το μπαλόνι», είπε ο Μπάιντεν απαντώντας σε καταγγελίες από το Πεκίνο.

Η Κίνα λέει ότι το μπαλόνι των 200 ποδιών (60 μέτρων) προοριζόταν για την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών, αλλά η Ουάσιγκτον λέει ότι ήταν ξεκάθαρα ένα μπαλόνι επιτήρησης με ένα τεράστιο υπόστρωμα που περιείχε ηλεκτρονικά.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε κάνει ελάχιστα δημόσια σχόλια σχετικά με το κύμα εναέριων αντικειμένων που ξεκίνησε με τον εντοπισμό του κινεζικού μπαλονιού, έσπασε τη σιωπή του αφού οι νομοθέτες ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τα περιστατικά, τα οποία έχουν μπερδέψει πολλούς Αμερικανούς.

Όπως ανέφερε, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εξακολουθούν να προσπαθουν να μάθουν περισσότερα για τα τρία άγνωστα αντικείμενα, ένα που καταρρίφθηκε πάνω από την Αλάσκα, ένα πάνω από τον Καναδά και ένα τρίτο που βυθίστηκε στη λίμνη Χιούρον. Η διοίκηση είπε ότι καταρρίφθηκαν επειδή αποτελούσαν απειλή για την πολιτική αεροπορία.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια ακριβώς ήταν αυτά τα τρία αντικείμενα, αλλά τίποτα αυτή τη στιγμή δεν υποδηλώνει ότι σχετίζονταν με το κινεζικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών ή ήταν οχήματα παρακολούθησης από οποιαδήποτε άλλη χώρα», είπε ο Μπάιντεν.

Φωτο: REUTERS/Kevin Lamarque

Σχολιάστε εδώ