Ν. Γιαννακοπούλου στο “Π”: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και θα είναι η μεγάλη, ευχάριστη έκπληξη των εκλογών

Ν. Γιαννακοπούλου στο “Π”: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και θα είναι η μεγάλη, ευχάριστη έκπληξη των εκλογών

Της
ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,
Βουλευτού Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας


Είναι φανερό πια. Φοβούνται την ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό προσπαθούν να το χτυπήσουν, να το ενοχοποιήσουν, καταλογίζοντάς του θέσεις που δεν έχει εκφράσει ή προσπαθώντας να το πιέσουν. Δεν θα τα καταφέρουν όμως.

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει και με όπλα το πρόγραμμά του και τα ανανεωμένα ψηφοδέλτιά του μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τα ποσοστά του και να δράσει και πάλι ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Αυτό ασφαλώς δεν αρέσει ούτε στη ΝΔ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό η ΝΔ εμφάνιζε το ΠΑΣΟΚ ως περίπου συνοδοιπόρο του ΣΥΡΙΖΑ και έτοιμο να δεχθεί την περίφημη –νεφελώδη ιδεολογικά και πολιτικά– «πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση», επειδή δεν της άρεσε η σκληρή, εμπεριστατωμένη κριτική που της κάναμε. Πιάστηκε να παρακολουθείται ο πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης, της ασκήσαμε έντονη κριτική και ζητήσαμε εξηγήσεις γι’ αυτήν τη θεσμική εκτροπή και την αυθαιρεσία, που συνιστούσε μείζον θέμα υπονόμευσης της Δημοκρατίας, προχωρήσαμε σε κινήσεις με θεσμική ευθύνη και η κυβέρνηση μας κατηγορούσε. Μάλλον ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ που θα παρακολουθείται ο αρχηγός του και αυτό θα σιωπά, θεωρώντας πως δεν έγινε και τίποτα σημαντικό. Της ασκήσαμε κριτική για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει πιο ριζικές πολιτικές αντιμετώπισης της ακρίβειας, μειώνοντας τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα, λαμβάνοντας πιο ριζικά μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας και κάνοντας πιο δίκαιη την κατανομή των βαρών, λαμβάνοντας υπόψη ότι σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο για το μέσο νοικοκυριό ολόκληροι κλάδοι θησαύρισαν από τα υπερκέρδη, ωστόσο συνέχισε με μια από τα ίδια. Δεν έχουν μάθει να ακούει, χειρίζεται τα πάντα επικοινωνιακά, προσπαθούσε, με αυτά που έλεγε, να δημιουργήσει σχίσμα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ – Κέντρου. Δεν τα κατάφερε. Δεν θα τα καταφέρει. Ταυτόχρονα μας κατηγόρησε γιατί δεν ξεκαθαρίζουμε, δήθεν, με ποιους θα συνεργαστούμε, αν χρειαστεί. Εδώ αρχίζει η παραπλάνηση. Για ποιον λόγο ασχολείται με αυτό το θέμα η ΝΔ, που λέει ανοιχτά ότι θα κάψει τις πρώτες εκλογές γιατί θέλει αυτοδυναμία και διαρρέει ότι, αν χρειαστεί, θα γίνουν και τρίτες εκλογές. Πάει πολύ.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, ζαλισμένος από τα χαμηλά και σε κάθε περίπτωση πεσμένα δημοσκοπικά ποσοστά του, σε σχέση με την εκλογική επίδοση του 2019, και αφού έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, ως ευγενή χορηγία στη ΝΔ (πρόταση μομφής, αποχή από τις ψηφοφορίες της Βουλής όντας αξιωματική αντιπολίτευση), ανακάλυψε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί δήθεν να εκβιάζεται για να δεχθεί συνεργασία με τη ΝΔ, ότι μπορεί να είναι ήδη πιασμένος. Ποιος ο λόγος; Ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ότι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ, το μήνυμα των πολιτών από την κάλπη και η δυνατότητα προγραμματικών συγκλίσεων είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τη θέση μας για μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας. Συγγνώμη, αλλά αυτή είναι μια αυτονόητη θέση, παντού και πάντα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Παντού τα κόμματα ζητούν την ψήφο των πολιτών στη βάση των θέσεών τους και όλα τα άλλα τα καθορίζουν αυτοί οι παράγοντες.

Προφανώς, ήθελαν να πούμε «ζήτω» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική συνεργασία. Ποια όμως προοδευτική συνεργασία ακριβώς; Είδε κανείς ποτέ ένα προγραμματικό πλαίσιο θέσεων προς συζήτηση; Όχι, γιατί απλά δεν υπάρχει. Από πότε, δε, είναι εγγυητής της προόδου το κόμμα που προπηλάκισε το ΠΑΣΟΚ, που μας χαρακτήρισε δωσίλογους και Τσολάκογλου και ακόμα και τώρα αφήνουν να αιωρούνται σκιές περί εκβιασμών και πιασμένων; Μήπως νομίζουν ότι ξεχάστηκε η θητεία τους, η ασέβεια προς τους θεσμούς, η προσπάθεια να ελεγχθεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, οι παρακολουθήσεις που έκαναν και αυτοί, η ενοχοποίηση, μέσω σκευωρίας, δέκα πολιτικών στελεχών, η φοροκαταιγίδα που επέβαλαν; Μήπως νομίζουν ότι έχουμε την ίδια θέση μ’ αυτούς που καταψήφισαν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας; Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Θυμόμαστε και, δυστυχώς για αυτούς, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μην ξεχνάμε.

Ας μη γελιούνται. Το ΠΑΣΟΚ προχωράει με ενότητα, ανανέωση, αυτονομία και σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα. Απευθύνεται στους πολίτες με θέσεις και όχι ιαχές από το παρελθόν και επικοινωνιακά τρικ. Μπορεί να είναι η μεγάλη, ευχάριστη έκπληξη των εκλογών. Και θα είναι.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ