Στέλλα Παπαοικονόμου στο “Π”: Αποφασιστικό μπλόκο απέναντι στον φασισμό βάζει μόνο η λαϊκή πάλη

Στέλλα Παπαοικονόμου στο “Π”: Αποφασιστικό μπλόκο απέναντι στον φασισμό βάζει μόνο η λαϊκή πάλη

Της
ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Νομικού και Στελέχους του ΚΚΕ, Υποψήφιας στη Β’ Πειραιά


Η ρύθμιση της κυβέρνησης, που ψηφίστηκε στη Βουλή, ανοίγει δρόμους επικίνδυνους, που πρέπει και μπορεί να τους φράξει με την πολιτική στάση της η λαϊκή πλειοψηφία.

Η ΝΔ αποκαλύφθηκε, όσον αφορά τους σκοπούς της. Στη σχετική συζήτηση στη Βουλή παραδέχθηκε ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν στοχεύουν μόνο στους ναζί εγκληματίες που δρουν με φασιστικό κίνητρο. Όσο και αν ήθελε, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι οι νέες αυτές ρυθμίσεις επιτρέπουν απαράδεκτους ελέγχους, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν στην παρεμπόδιση της δράσης πολιτικών κομμάτων που καμιά σχέση δεν έχουν φυσικά με τον φασισμό – ναζισμό, αντίθετα τον αντιπαλεύουν, όπως σταθερά και αταλάντευτα κάνει το ΚΚΕ.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση επέμεινε και διατήρησε τις γενικεύσεις που εισάγουν ύπουλα τη θεωρία των δύο άκρων, την ανιστόρητη εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού, που αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ. Είναι βαθιά αντιδραστικός ο έλεγχος κάθε πολιτικού κόμματος σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Το ίδιο αντιδραστικός είναι ο αποκλεισμός κομμάτων από τις εκλογές εάν, για παράδειγμα, ένας υποψήφιος του συνδυασμού έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για ένα από τα αδικήματα της σχετικής λίστας, που φωτογραφίζουν τη δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αντίστοιχα, η νεοφερμένη έννοια της «πραγματικής ηγεσίας» αποτελεί κλειδί για απαράδεκτο κρατικό έλεγχο στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.

Από τη συζήτηση στη Βουλή φάνηκε η σύγκλιση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που συμφωνούσαν στα βασικά, στα ουσιαστικά, στα επικίνδυνα για τον λαό. Γι’ αυτό τελικά η ρύθμιση υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και έτυχε της «διακριτικής στήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξε το άνευρο, προκλητικό για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, «παρών» σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για τις πολιτικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Εξάλλου, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μέρος των οποίων εισακούστηκε και ελήφθη υπόψη από την κυβέρνηση, ήταν εξίσου επικίνδυνες, αφού στηρίζονταν στον αντιδραστικό «τρομονόμο», ο οποίος εδώ και χρόνια έχει καταγγελθεί από φορείς του λαϊκού κινήματος, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα, ακόμη και από κάποια που σήμερα τον υιοθετούν.

Δεν είναι όμως να απορεί κανείς για αυτήν τη σύμπνοια. Η κυβερνητική ρύθμιση στηρίζεται στην επίσημη πολιτική της ΕΕ, στη θεωρία των δύο άκρων και στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με αιχμή τον «τρομονόμο». Ένα πλαίσιο που ποινικοποιεί ακόμα και τη ριζοσπαστική σκέψη και δράση, με αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκές χώρες και κράτη-μέλη της ΕΕ να απαγορεύονται κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες και σύμβολα, την ώρα που αποκαθίστανται οι συνεργάτες των Ναζί. Τη σύμπνοια αυτή παραδέχτηκε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δήλωσε πως τα δύο κόμματα «δεν έχουν καμία διαφορά… κυρίως σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, όπως τα θέματα δημοκρατίας». Άλλωστε, η επιλεκτική εναντίωση και τελικά ανοχή στον φασισμό αποκαλύπτεται στην πράξη, με πρόσφατο το παράδειγμα της συγκατοίκησης υποψηφίων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο ίδιο ψηφοδέλτιο στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Κάθε φασιστικό κόμμα και «απόκομμα» της Χρυσής Αυγής, κάθε εθνικιστικό μόρφωμα, συνολικά η δηλητηριώδης ιδεολογία και δράση του φασισμού, του ρατσισμού πρέπει και μπορεί να συναντήσει άμεσο και αποφασιστικό μπλόκο. Ο δρόμος για αυτό είναι ένας, αδιαμφισβήτητος και αποδεδειγμένα αποτελεσματικός: Είναι η μαζική λαϊκή πάλη, η αποφασιστική δράση των εργαζομένων και των νέων, της πλατιάς πλειοψηφίας της κοινωνίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, σπουδών, στις γειτονιές. Αυτή η δράση καταδίκασε και απομόνωσε τους φασίστες πριν από την απόφαση της δικαιοσύνης, συμβάλλοντας ώστε να φτάσουμε στην ανακοίνωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής στην ιστορική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο. Το ΚΚΕ έδωσε όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν την υπόθεση και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να συνεχίσουμε, να πλατύνουμε, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας, για να μη βρίσκουν χώρο οι αποκρουστικές φασιστικές απόψεις και οι αντίστοιχες δράσεις, που δεν νικιούνται με τέτοιου είδους τροπολογίες και επικίνδυνες διατάξεις. Η ενίσχυση του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή δυναμώνει τον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και αποτελεί εγγύηση πως η μάχη ενάντια στον φασισμό – ναζισμό θα δοθεί με συνέπεια, χωρίς καμιά ανοχή, και μέχρι την οριστική συντριβή του, μαζί με το σάπιο σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: rizospastis.gr


Σχολιάστε εδώ