Θανάσης Ζούτσος στο “Π”: Κλιματικά ουδέτερος έως το 2030 ο Δήμος Παλλήνης

Θανάσης Ζούτσος στο “Π”: Κλιματικά ουδέτερος έως το 2030 ο Δήμος Παλλήνης

–Η μεγάλη πρόκληση

Του
ΘΑΝΑΣΗ ΖΟΥΤΣΟΥ
Δημάρχου Παλλήνης


Είναι μεγάλη η πρόκληση να δημιουργήσουμε μια κλιματικά ουδέτερη πόλη μέσα σε εφτά χρόνια από σήμερα και είκοσι χρόνια νωρίτερα από ό,τι έχει θέσει ως στόχο η ΕΕ.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να το καταφέρουμε.

Εμείς στον Δήμο Παλλήνης πιστεύουμε ότι πρέπει να δράσουμε τώρα, γιατί πληρώνουμε ήδη τον λογαριασμό. Τείνουν να γίνουν συνήθεια οι ολέθριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που επαναλαμβάνονται συχνά, αφήνοντας επώδυνες συνέπειες για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την οικονομία.

Δυστυχώς, η ενεργειακή κρίση μάς πάει ακόμη πιο πίσω, αφού οδηγεί σε αναθεώρηση του διεθνούς στόχου για μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, που αποτελεί την κύρια αιτία της κλιματικής κρίσης.

Όμως πρέπει όλοι μας να κάνουμε κάτι.

Ο ευρωπαϊκός στόχος για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, δηλαδή την ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων με τη βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας, μοιάζει μακρινός. Πρέπει να δράσουμε γρηγορότερα.

Για αυτό και συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή αποστολή των «100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030».

Θέλουμε να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο ώστε να δημιουργήσουμε σύντομα μια πόλη που θα παράγει και θα καταναλώνει καθαρή ενέργεια, την οποία θα ελέγχει ψηφιακά, για να μη τη σπαταλά και να χρησιμοποιεί όση πραγματικά χρειάζεται.

Μια πόλη που θα ζει και θα μετακινείται χωρίς να ξοδεύει πολύτιμους ενεργειακούς και οικονομικούς πόρους.

Ήδη στον Δήμο Παλλήνης έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πετύχαμε ήδη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας με την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων μας, που συνεχίζεται, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού, που ολοκληρώνεται στο σύνολο του Δήμου μας. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούμε την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Προχωράμε στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, ξεκινώντας τη σταδιακή αντικατάσταση του δημοτικού στόλου με ηλεκτρικά οχήματα. Ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό για τη χωροθέτηση των Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, ενώ από το καλοκαίρι οι κάτοικοι του Δήμου Παλλήνης θα έχουν στη διάθεσή τους ηλεκτρικά ποδήλατα. Έως το 2030 θα έχουμε μια πλήρως ηλεκτροκίνητη πόλη.

Ξεκινάμε μεγάλες και σημαντικές αναπλάσεις που θα αυξήσουν ριζικά το πράσινο αλλά και τους ελευθέρους, κοινόχρηστους χώρους, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Δημιουργούμε το μεγαλύτερο δημοτικό πάρκο στο Πανόραμα Παλλήνης, έκτασης 60 στρεμμάτων, ξαναζωντανεύοντας ό,τι έκαψε η φωτιά, αλλά και το Πάρκο Ρέματος Παναγίτσας στον Γέρακα, που θα αποτελεί μια πράσινη νησίδα μήκους 1,6 χλμ. και έκτασης 40 στρεμμάτων, ενώ προχωράμε και στη ριζική ανάπλαση του κέντρου της Παλλήνης και της Κάντζας.

Ήδη από το 2015 ολοκληρώσαμε και εφαρμόζουμε το Στρατηγικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Υλοποιούμε επίσης εδώ και πάνω από έξι χρόνια το πρόγραμμα ανακύκλωσης Followgreen, με έξι ρεύματα συλλογής υλικών (γυαλί, χαρτί, μέταλλα, τηγανέλαια, πλαστικό, συσκευές), με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και των οικογενειών τους, ενώ πάνω από 2.000 κάτοικοι του Δήμου μας συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στη δημιουργία του Κεντρικού Πράσινου Σημείου και των Γωνιών Ανακύκλωσης σε όλο τον Δήμο, που θα συμβάλουν δραστικά στην αύξηση της ανακύκλωσης και στη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή.

Συντάξαμε, ολοκληρώσαμε εγκαίρως και ήδη υλοποιούμε το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης με ορίζοντα την επόμενη 20ετία.

Ένας Δήμος μόνος του, όμως, όσα και αν κάνει, δεν είναι αρκετά. Χρειάζονται κεντρικές πολιτικές και οράματα. Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι συνολική και στοχευμένη και όχι αποσπασματική. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο και οραματικό σχέδιο για μεγάλες αλλαγές, που θα κάνουν τους Δήμους ενεργειακά αυτόνομους. Εκτός από τους πόρους, που είναι σαφέστατα απαραίτητοι, απαιτούνται και τολμηρές θεσμικές πρωτοβουλίες που θα λύνουν τα χέρια των Δήμων, για να μπορέσουν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη μεγάλη μάχη για το κλίμα.

Είναι υποχρέωσή μας, να διαφυλάξουμε το παρόν και να προωθήσουμε ένα μέλλον πιο ευοίωνο για τα παιδιά μας. Να δημιουργήσουμε πόλεις ενεργειακά αυτάρκεις και κλιματικά ουδέτερες, που δεν θα επηρεάζουν το κλίμα και τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον. Αλλιώς, το τίμημα του λογαριασμού θα είναι δυσβάσταχτο και θα το πληρώσουμε όλοι.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ