Κώστας Αρβανίτης στο “Π”: Η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της

Κώστας Αρβανίτης στο “Π”: Η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της

Του
ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left,
Μέλους της Επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών,
Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Μία από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπέδωση της αίσθησης πως αποτελεί «εγγυητή» της δημοκρατίας στα κράτη-μέλη, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η αίσθηση αυτή παραπαίει.

Ποιες είναι όμως οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που εκθέτουν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου και τελικά την ίδια τη δημοκρατία;

Η τρομακτική άνοδος της εθνικιστικής και κάποιες φορές ανοικτά νεοναζιστικής Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη είναι προφανής.

Δεν είναι αυτός όμως ο μοναδικός κίνδυνος για τη δημοκρατία, αλλά ενισχύεται από τη ρητορική των συντηρητικών δυνάμεων που τοποθετούνται στο δημοκρατικό τόξο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, της μεγάλης πολιτικής οικογένειας της Ευρωπαϊκής (μετριοπαθούς, το πάλαι ποτέ) Κε­ντροδεξιάς, παπαγαλίζει τον ξενοφοβικό λόγο της άκρας Δεξιάς, λέγοντας ότι «οι τοίχοι και οι φράχτες δεν πρέπει να είναι ταμπού», στέλνοντας αντίθετο μήνυμα από το θεμελιώδες δικαίωμα στο άσυλο, που κατοχυρώνεται στο δίκαιο της ΕΕ.

Συντηρητικές φωνές στην Ευρώπη συχνά προτάσσουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό εντός και εκτός ΕΕ για να θολώσουν τα νερά και να κατευθύνουν σκόπιμα τον πολίτη στην εμπέδωση της ανιστόρητης ταύτισης Αριστεράς – Ακροδεξιάς.

Στην ίδια γραμμή με την ηγεσία της ΕΕ συμπλέει η –φιλική προς τον Βέμπερ– κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός επαναφέρει μέσα από τη Βουλή την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας την κομμουνιστική ιδεολογία με τις τερατολογίες των Ναζί. Ακολουθώντας την επικίνδυνη ευρωπαϊκή ολίσθηση, ο κ. Μητσοτάκης πουλάει ψευτοπατριωτισμό.

Οι ευρωβουλευτές της Α­ριστεράς ζητούμε διαρκώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση, όπως αυτήν την περίοδο, με α­φορμή τις μεθοδεύσεις του παρακράτους Μητσοτάκη σε βάρος των Ανεξάρτητων Αρχών, και ειδικά σε βάρος της ΑΔΑΕ αλλά και του επικεφαλής της, με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Καλέσαμε την Κομισιόν να ενισχύσει και να διασφαλίσει τις εγγυήσεις απρόσκοπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών στα κράτη-μέλη.

Με αφορμή την παρουσία της μητέρας του δολοφονημένου Ζακ, Ελένης Κωστοπούλου, στο Ευρωκοινοβούλιο, καταφέραμε να αποκρούσουμε την «τεχνοκρατική» αντίληψη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι το θέμα δεν αφορά την ΕΕ, νικώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σκοτάδι του ακροδεξιού μίσους και της ομοφοβίας.

Στηλιτεύσαμε, στην πρόσφατη συζήτηση για την ε­φαρμογή του Ενωσιακού Δικαίου στον τομέα της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης, τις μέχρι τώρα «επιδόσεις» της Κομισιόν στον τομέα αυτό, καθώς η Κομισιόν κωλυσιεργεί και τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζονται όχι ισότιμα, αλλά με διαφορετικά μέτρα και σταθμά.

Ζητήσαμε από την Επιτροπή να αναθεωρήσει τις πρακτικές, να οξύνει τα αντανακλαστικά της απέναντι σε αξιόπιστες καταγγελίες και να αναλάβει περισσότερες, αυστηρότερες και αμεσότερες δράσεις, καθώς κάθε περαιτέρω καθυστέρηση ευνοεί όσους εχθρεύονται τη δημοκρατία.

Το βλέπουμε συχνά αυτό το παιχνίδι, είναι το ίδιο παιχνίδι που παίζουν πανίσχυρα λόμπι, σαν αυτό που προωθούσε το «ξέπλυμα» του εργασιακού κολαστηρίου που τελικά ήταν το Κατάρ.

Τη συγκυρία του σκανδάλου που προκαλεί η δράση αδίστακτων λόμπι επιχειρούν ακροδεξιά στοιχεία από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου να τη μετατρέψουν σε ισχυρό ρεύμα κατά της ίδιας της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Αντί για τη βελτίωσή της, μεθοδεύουν τη συκοφάντησή της, με τελικό στόχο να την κατεδαφίσουν.

Και η ευρωπαϊκή ηγεσία κάνει τα στραβά μάτια, κωλυσιεργεί και τελικά πυροβολεί τα πόδια της, αφού πραγματική απειλή για την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης αποτελούν τέτοια φαινόμενα διαφθοράς και πρακτικές που παραβιάζουν το κράτος δικαίου.

Το «Qatargate» είναι ένα επώδυνο και ηχηρό καμπανάκι. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ακούμε και το λαμβάνουμε υπόψη μας. Στην Κομισιόν;


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ