Γ. Βαρουφάκης: «Kερκόπορτα» το νομοσχέδιο του υπ. Πολιτισμού για την ανταλλαγή αρχαιοτήτων

Γ. Βαρουφάκης: «Kερκόπορτα» το νομοσχέδιο του υπ. Πολιτισμού για την ανταλλαγή αρχαιοτήτων

«Η κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται γι΄αυτές τις συζητήσεις, χωρίς μάλιστα καμία προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής», δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, στην ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε στα Γλυπτά Παρθενώνα.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “κερκόπορτα” για συμφωνίες ανταλλαγών αρχαιοτήτων. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η στρατηγική Μητσοτάκη για διαχωρισμό της διαπραγμάτευσης περί ιδιοκτησίας από τη συζήτηση για την τοποθεσία τους, και η συμφωνία “ανταλλαγών”, σημαίνουν ομηρία και των Μαρμάρων και των ανταλλαχθέντων εκθεμάτων-γλυπτών.

Γ. Βαρουφάκης: «Kερκόπορτα» το νομοσχέδιο του υπ. Πολιτισμού για την ανταλλαγή αρχαιοτήτων

Αναλυτικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης είπε:

Το ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι αναπόσπαστα δεμένο με το νομοσχέδιο σας κ. Μενδώνη.

Κυρία Μενδώνη ξέρετε τι κάνει ο Πρωθυπουργός σας στην Αγγλία;

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ο Τζ. Οσμπορν, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, διατυμπανίζει ότι δεν μπαίνει θέμα αλλαγής του Βρετανικού Νόμου για το Βρετανικό Μουσείου του 1963, το British Museum Act 1963. Θεωρεί ότι ο Έλγιν έπραξε νόμιμα και πως η κατοχή τους από το Βρετανικό Μουσείο είναι και νόμιμη και ηθική.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεραπετρίτης είχαν συνατήσεις με τον Πρόεδρου του Βρετανικού Μουσείου όλο αυτόν τον καιρό. Προφανώς όχι η Υπουργός Πολιτισμού, δεν είναι θέματα πολιτισμού αυτά, ο Παρθενώνας μας δεν είναι θέμα πολιτισμού προφανώς.

Το ίδιο λέει και ο Ρίσι Σούνακ. Δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, εμμένουν στη διατήρηση της ιδιοκτησίας των μαρμάρων.

Η Στρατηγική Τζ. Όσμπορν είναι μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει καμία αποκατάσταση, ηθική ή νομική. Προτείνει δάνειο, με εγγυήσεις και εχέγγυα, εχέγγυα, υπό την μορφή αποκλειστικά ελληνικών γλυπτών (αυτά που έχει ήδη και αυτά που θα φιλοξενεί)!

Η Στρατηγική Μητσοτάκη ποια είναι; Ο διαχωρισμός της διαπραγμάτευσης περί ιδιοκτησίας από την συζήτηση για την τοποθεσία, το που δηλαδή θα δείχνονται τα μάρμαρα.

Διαχωρισμός και Συμφωνία «ανταλλαγών» των μισών με άλλα, σημαίνει Ομηρία και των Μαρμάρων και των ανταλλαχθέντων εκθεμάτων-γλυπτών που θα τους στείλετε.

Δύο τα τινά: Κλείνει η συμφωνία: Νίκη κατά κράτος του Τζ. Όσμπορν και Πολιτική-Νομική-Πολιτισμική Ήττα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ανθρωπότητα. Ή Η επόμενη Κυβέρνηση να πει ΟΧΙ, όπως πρέπει να πει. Τότε όμως το Λονδίνο θα πει: Προσπαθήσαμε. Τα βρήκαμε με τον έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά οι έλληνες τα πήραν πίσω. Μεγάλη χαρά στο ΔΣ του Βρετανικού Μουσείου και στην Οδό Ντάουνιγκ Αρ. 10.

Θα έπρεπε να ντρέπεστε που ξεκινήσατε αυτές τις συζητήσεις χωρίς καν να έχετε ενημερώσει την Βουλή.

Τι θα έπρεπε να γίνει;

Η οποιαδήποτε συνομιλία να αφορά πρώτα και κυρίως τον British Museum Act 1963. Όλα τα άλλα μετά.

Το ατού μας -που έχετε απεμπολήσει εσείς κι αυτό είναι ντροπή σας-:

Ο Τζ. Όσμπορν θέλει διακαώς να ξεπλυθεί το έγκλημα του Έλγιν ώστε να βάλει £1 στα ταμεία του Βρετανικού Μουσείου από δωρεές.

Θα του κάνετε την χάρη σε μια εποχή που τα μουσεία-κλεπταποδόχοι των τ. αυτοκρατοριών βρίσκονται υπό πίεση από τη δική τους κοινή γνώμη;

Ντροπή του κ. Μητσοτάκη, τι να πω για σας κ. Μενδώνη, δεν είστε καν Υπουργός Πολιτισμού, διακοσμητική είστε.

Να και το όπλο του εγκλήματος χωμένο μέσα στο σημερινό Νομοσχέδιο σας:

Η διάταξη που επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 50 χρόνια με επαίσχυντες συμφωνίες τύπου Συλλογής Στερν και ανταλλαγές «ένα προς ένα» εκθεμάτων από τα ελληνικά Μουσεία με αρχαιοκαπηλικά ευρήματα Μουσείων του εξωτερικού.

Μιλάτε για “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ”¨που σημαίνει νίπτω τα χείρας μου και παραδίδω ιδιώτες στους χορηγούς, όπως κάνετε συνολικά σε όλα.

Τον Ιούλιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου έλεγα:

«Η Κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. στη διαδικασία εμπορευματοποίησης των πάντων έχει δρομολογήσει τη μετατροπή του Μουσείου σε ΝΠΔΔ. Είναι το πρώτο στάδιο, αυτό που κάνουν στα πανεπιστήμια, αυτό που κάνουν στα νοσοκομεία, εκχωρούν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, θα δώσουν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό με τον οποίο δεν θα βγαίνει το Μουσείο μόνο και μόνο για να αναγκάσουν το Μουσείο να “πέσει” στην αγκαλιά του ιδιωτικού τομέα, των χορηγών που δεν ενδιαφέρονται για το έργο που επιτελείται εδώ μέσα».

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ, κατακερματίζεται το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ αυτό ΚΕΦΑΛΑΙΟ, χωρίς αιδώ ή σκέψη:

Αυτή είναι η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ:

Κατακερματισμός της Συλλογικής-Κοινοτικής Ευθύνης φυλάκων-καθαριστριών-αρχαιολόγων.

ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ και ΑΠΟΚΟΠΤΕΤΑΙ 5 ΜΟΥΣΕΙΑ-ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχετε διορίσει την κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο ΔΣ. Αναξιοκρατία και αυταρχισμός, αυτά τα 2 Α σας χαρακτηρίζουν.

Μιλάτε για ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ:

Η πολιτική ηγεσία των συλλογών Στερν-Έλγιν;

ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ, η ιδεολογική ηγεμονία της ολιγαρχίας παντού:

Αεροδρόμια σε Φράπορτ

ΔΕΗ, Υγεία, Μετροπόλιταν, Εθνική Ασφαλιστική σε CVC

Κόκκινα δάνεια σε φαντς

Κι ο Πολιτισμός στα ΕΥΑΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ κυρίως Νιάρχου-Ωνάση

Δεν μιλάμε για απλές χορηγίες.

Μιλάμε για Πλήρη Ιδρυματοποίηση του Πολιτισμού με νέες πτυχές όμως:

Τα ίδια ιδρύματα που πλέον μετατρέπουν την δυτική πλευρά της Εθνικής Πινακοθήκης σε διαφημιστικό μπάνερ που βροντοφωνάζει «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ανέλαβαν και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, την ψυχική υγεία παιδιών κι εφήβων.

Αυτή είναι η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, η απόλιτιστη αντίληψη σας για τον πολιτισμό.

Καταφέρατε να κάνετε εκείνο που εμείς, της Αριστερής Παράταξης, δεν πετύχαμε ποτέ: Να ενώσετε τον κόσμο του θεάτρου, της μουσικής, των τεχνών τόσο που να έχουν γίνει πλέον ένα παλλόμενο, εύλογα εξαγριωμένο, κίνημα ανατροπής σας! Σας ευχαριστούμε

Έρχομαι στο θέμα των πλειστηριασμών που από πολύ νωρίς επισημαίναμε και να έρθω στην Απόφαση Άρειου Πάγου.

Τί περιμένατε από τον Άρειο Πάγο; Αν δεν θέλατε τέτοιες αποφάσεις, δεν έπρεπε να έχετε ψηφίσει τέτοιους νόμους!

Αυτό το blamegame μεταξύ σας θα ήταν ξεκαρδιστικό αν δεν ξεδιπλωνόταν την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας ξεσπιτώνονται λόγω των δικών σας επιλογών.

Κυρίες και κύριοι της ΝΔ: Ναι, είναι αλήθεια. Αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλαν το νερό στο αυλάκι, υπακούοντας την τρόικα υπέρ της οποίας εσείς της ΝΔ ανακράζατε “Βάστα Γερούν”.

Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ: Φτάνει πια ο εμπαιγμός των ανθρώπων που κάποτε σας πίστεψαν.

Τι θα πει ΠΝΠ μέχρι τις εκλογές;

Πρώτον, ξεχάσατε πως κάποτε λέγατε πως οι ΠΝΠ παραβιάζουν κάθε έννοια δημοκρατίας; Ή τις θυμηθήκατε επειδή έχετε αυτοεγκλωβιστεί σε μια αποχή από τη ψηφοφορίες της Βουλής;

Δεύτερον, και μετά τις εκλογές; Ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ είπε ότι δεν θα καταργήσετε τον Ηρακλή αλλά ότι το θέμα είναι τα 23 δις των δημόσιων εγγυήσεων στα αρπακτικά να μην εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Δεν καταλαβαίνετε. Να σας το κάνω λιανά: επιτάχυνση των πλειστηριασμών.

Εμείς λέμε να καταργηθεί ο Ηρακλής, εσείς τι λέτε; Τίποτα, γιατί έχετε δεσμευτεί σε αυτή την λεηλασία. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση νόμου που δεν προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, για την δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων, την ξανά καταθέτω για άλλη μια φορά στα πρακτικά.


Σχολιάστε εδώ