184.000 άνθρωποι «θαμμένοι» στα ερείπια του σεισμού στην Τουρκία

184.000 άνθρωποι «θαμμένοι» στα ερείπια του σεισμού στην Τουρκία

Η εκτίμηση σοβαρών τούρκων σεισμολόγων είναι ανατριχιαστική.

Εκτιμούν, με βάση ειδικά προγνωστικά μοντέλα, ότι υπάρχουν 184.000 άνθρωποι «θαμμένοι» κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Με βάση το ίδιο μοντέλο, μόνο ένα άτομο στα 25 εγκλωβισμένα στα συντρίμμια διασώζεται κατά μέσο όρο, οπότε μόνο το 5% των ανθρώπων που περιμένουν να διασωθούν έχει την ευκαιρία της επιβίωσης.

Διευκρινίζουν, βέβαια, ότι πρόκειται για εκτιμήσεις και με την προϋπόθεση πως οι υπολογισμοί τους είναι σωστοί.
Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει ήδη διαβρωθεί από το εκτινασσόμενο κόστος διαβίωσης και την κατακρήμνιση της λίρας. Είναι τώρα αντιμέτωπος και με ένα κύμα σφοδρών επικρίσεων για την απόκριση της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το μακρινό 1999.

Όποιος κι αν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια. Στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 14 εκατ. άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες είναι άστεγοι.
Το ένα τρίτο αυτών είναι κοντά στο φιλοκουρδικό κόμμα (HDP), ενώ οι υπόλοιποι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι οπαδοί του κόμματος Ερντογάν.
«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις τουρκικές εκλογές», δήλωσε τούρκος αξιωματούχος από τον κύκλο του καθεστωτικού ηγέτη. «Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη, ενώ το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ».
Το κόμμα του Ερντογάν (ΑΚP) εξετάζει ήδη την αναβολή των εκλογών, αφού όταν οι ελπίδες για επιζώντες χαθούν, το ογκούμενο κύμα οργής για τους φίλους εργολάβους του Ερντογάν που κατασκεύασαν τις χάρτινες πολυκατοικίες κάπου θα ξεσπάσει.
Το σύνολο των δυτικών ΜΜΕ θεωρούσε τον Ερ­ντογάν άτρωτο. Δεν υπολόγισε όμως τη φύση. Άλλωστε, όταν η φύση αποφασίζει, η Ιστορία αλλάζει…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: AP Photo/Ghaith Alsayed

Σχολιάστε εδώ