Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Κυπριακές εκλογές: Ο Χριστοδουλίδης είναι ο άνθρωπος της νέας εποχής

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Κυπριακές εκλογές: Ο Χριστοδουλίδης είναι ο άνθρωπος της νέας εποχής

–Η αρχή του τέλους για τον Δημοκρατικό Συναγερμό

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Κατά γενική ομολογία, ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο διεξήχθη σε υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Ακούστηκαν οι φωνές και οι απόψεις όλων των υποψηφίων και εν όψει της Κυριακής –όπως πάντα γίνεται στα δημοκρατικά καθεστώτα– θα αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι. Η πικρία για όσα έγιναν και η μη εκπλήρωση των επιθυμιών κάποιων, μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση είτε της αποχής είτε της εκδικητικής ψήφου.

Είναι φανερό ότι ο ΔΗΣΥ, ως κυρίαρχο κόμμα της αστικής τάξης της Κύπρου, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη αναταραχή. Ο πρόεδρός του Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε τη μάχη, αλλά ηττήθηκε μετά τη διάσπαση που επιχείρησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ένας ευπρεπής άνθρωπος, με πλούσιο βιογραφικό μετρημένου διπλωμάτη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του λειτούργησε απολύτως υπηρεσιακά. Κάποιες διαφωνίες με την κυβέρνηση και τον προϊστάμενο υπουργό του τις εξέφρασε πολύ ετεροχρονισμένα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατόρθωσε να συνενώσει οπαδούς κομμάτων με τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, χωρίς να μοιράσει αξιώματα. Εάν φανεί μέχρι τέλους συνεπής και κάνει πράξη το «κανείς δεν περισσεύει», μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Κύπρου.

Τα παρεπόμενα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στο νησί έχουν σχέση με το εσωτερικό του ΔΗΣΥ. Οι «μαθουσάλες» του κόμματος είναι ενοχλημένοι σφόδρα με την «αυθάδεια» του Νίκου Χριστοδουλίδη να τους αγνοήσει και να κατέλθει υποψήφιος. Έσπασε έτσι η αλυσίδα που έδειχνε, μετά τον Αναστασιάδη, τον Νεοφύτου και μετά τον επόμενο.

Ο Χριστοδουλίδης είναι ο άνθρωπος της νέας εποχής, επικοινωνιακός, συγκροτημένος, μοντέρνος στις απόψεις του, εκφράζοντας πάνω από όλα την ανανέωση.

Ακόμα και η διπλωμάτης σύζυγός του συζητιέται θετικά στους σοβαρούς διπλωματικούς κύκλους εκτός Κύπρου.

Τα ιστορικά πρόσωπα του ΔΗΣΥ όμως θεωρούν ότι το κόμμα τούς ανήκει. Άρα ο νέος που κινήθηκε μόνος του απέναντι στην καθεστηκυία τάξη πρέπει να τιμωρηθεί. Αλλιώς ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και όπως το έκανε ο Χριστοδουλίδης θα το κάνουν και άλλοι.

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά μέχρι στιγμής από τον ΔΗΣΥ υπέρ της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη (ΑΚΕΛ) τοποθετήθηκαν η θυγατέρα του ιστορικού ηγέτη της παράταξης Καίτη Κληρίδου, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ Μαυρογιάννη φωτογράφισε και ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Και ενώ η ένταση έχει φτάσει στο απροχώρητο ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, σε συνεννόηση, όπως είπε, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διάβασε κείμενο για ψήφο κατά συνείδηση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι αν την Κυριακή το βράδυ εκλεγεί ο Χριστοδουλίδης, αυτός που δεν θα αισθάνεται καλά –αν βλέπει από εκεί που είναι– θα είναι ο ιδρυτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Γλαύκος Κληρίδης.

Σημαίνει παράλληλα ότι ο διχασμός στο κόμμα της αστικής τάξης της Κύπρου θα είναι αβυσσαλέος.

Τέλος σημαίνει ότι αν εκλεγεί ο Χριστοδουλίδης, θα βγει Πρόεδρος ένα πρόσωπο με σαφείς αναφορές κυρίως στον αμερικανικό παράγοντα και λιγότερο στον βρετανικό.

Και η στάση του Νίκου Αναστασιάδη σε αυτές τις εξελίξεις;

Επισήμως λέγεται ότι ο Πρόεδρος δυσαρεστήθηκε από την κίνηση του Χριστοδουλίδη. Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι δυσαρεστήθηκε και δεν παρενέβη όπως έπρεπε.

Υπάρχουν πάντως και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι πίσω από όλα αυτά.

Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου –όποιος και να είναι–, ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται ότι θα πει πολλά…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ