Στα βάθη των ωκεανών

Στα βάθη των ωκεανών

Σπάνια και παράξενα θαλάσσια είδη ανακάλυψαν επιστήμονες στα αχαρτογράφητα ύδατα του Ινδικού Ωκεανού, όπως αναφέρει σε άρθρο της στον «Guardian» η Έλεν Σκέιλς.

Ψάρια με βιοφωσφορίζοντα όργανα, γυάλινους κυνόδοντες αλλά και γιγάντια υποθαλάσσια βουνά και πλήθος εκθαμβωτικών θαλάσσιων πλασμάτων γύρω από μια απομακρυσμένη ομάδα νησιών της Αυστραλίας. «Αυτή η περιοχή του κόσμου μελετάται πολύ σπάνια», δήλωσε η δρ Μισέλ Τέιλορ από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και πρόεδρος της Εταιρείας Βιολογίας Βαθέων Θαλασσών, η οποία δεν συμμετείχε στην αποστολή.

Λίγες ερευνητικές αποστολές φτάνουν στον Ινδικό Ωκεανό, κυρίως επειδή είναι τόσο απομακρυσμένος. Η ομάδα χρειάστηκε έξι ημέρες για να φτάσει στα Νησιά Κόκος με το ερευνητικό σκάφος «Investigator», το οποίο διαχειρίζεται η Εθνική Επιστημονική Υπηρεσία της Αυστραλίας (CSIRO).

«Τα πραγματικά αστέρια της παράστασης είναι τα ψάρια», είπε ο δρ Τιμ Ο’ Χάρα, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Museum Victoria, ο οποίος ειδικεύεται στα ασπόνδυλα. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν τυφλά χέλια και τρίποδα ψάρια, ψάρια-τσεκούρια και δρακόψαρα, με βιοφωσφορίζοντα όργανα. Είναι απλά εκπληκτικά».

Μεταξύ της τεράστιας ποικιλίας της ζωής που ανακάλυψαν οι επιστήμονες, το ψάρι-νυχτερίδα της βαθιάς θάλασσας ήταν το αποκορύφωμα. Κάθεται στον βυθό σαν μια περίτεχνη τηγανίτα και κινείται χάρη στα δύο κοντόχοντρα πτερύγια που λειτουργούν ως πόδια.

Κουνάει ένα μικροσκοπικό βολβοειδές δόλωμα που είναι χωμένο σε μια κοιλότητα στο ρύγχος του, ελπίζοντας προφανώς να ξεγελάσει το θήραμα και να το περάσει για νόστιμο σκουλήκι. Ανακάλυψαν επίσης ένα άγνωστο μέχρι σήμερα τυφλό χέλι, που συλλέχθηκε σε βάθος 5.000 μέτρων, καλυμμένο με ζελατινώδες, διαφανές δέρμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αρχαία δόντια καρχαρία στο δίχτυ δειγματοληψίας που έριξαν στον πυθμένα του ωκεανού. «Ανήκαν σε γιγάντιους καρχαρίες που έζησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια», εξήγησε ο Ο’ Χάρα.

Με βάση τις φωτογραφίες, οι ειδικοί στα απολιθώματα πιστεύουν ότι αυτά προέρχονται από ζώα που μοιάζουν με τον μεγαλοδόντα. Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ένα δραματικό θαλάσσιο τοπίο, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων βυθισμένων ηφαιστείων, ύψους 5.000 μέτρων. Χρησιμοποιώντας σόναρ υψηλής ανάλυσης, η ομάδα δημιούργησε λεπτομερείς τρισδιάστατους χάρτες του βαθύ θαλάσσιου πυθμένα και ανακάλυψε αρκετές μικρότερες υποθαλάσσιες βουνοκορφές που ήταν άγνωστες προηγουμένως.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Από Guardian

 


Σχολιάστε εδώ