Ντέρμπι οι εκλογές στην Κύπρο

Ντέρμπι οι εκλογές στην Κύπρο

–Σήμερα ο δεύτερος γύρος

Στην Κύπρο είναι στραμμένα τα βλέμματα, καθώς σήμερα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οπoίων μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία του εθνικού θέματος.

Αντιμέτωποι ο Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 32%, και ο Ανδρ. Μαυρογιάννης, σε μικρή απόσταση, με 29,6%. Κατά την προεκλογική περίοδο ο πρώτος εμφανίστηκε πιο σκληρός και απόλυτος ως προς τη στάση στο εθνικό ζήτημα, χωρίς διάθεση υποχώρησης από τις πάγιες θέσεις της Λευκωσίας. Αντίθετα, ο δεύτερος έδειξε να είναι πιο ρεαλιστής και στη λογική ότι η Κύπρος πρέπει να εκμεταλλευθεί τη διεθνή συγκυρία και να καταλήξει σε μια λύση, υπό τον κίνδυνο να χαθεί οριστικά και αμετάκλητα το βόρειο τμήμα του νησιού.

Οι προβλέψεις των τελευταίων ωρών δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον Ν. Χριστοδουλίδη, που στηρίζεται από το ΔΗΚΟ και άλλα μικρότερα κόμματα που κινούνται στον χώρο του Κέντρου.

Από την άλλη, ο Ανδρ. Μαυρογιάννης στηρίζεται επίσημα από το ΑΚΕΛ και άλλες δυνάμεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστοδουλίδης προέρχεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), διαχώρισε ωστόσο τη θέση του και κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του κόμματος, τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο τελευταίος ήταν τρίτος με 26,1%, γεγονός που προκάλεσε κατήφεια και κλίμα εσωστρέφειας στον ΔΗΣΥ.

Στις τάξεις του κόμματος επικρατεί αναταραχή, καθώς τα στελέχη του διχάστηκαν ως προς τη στάση που θα τηρήσουν στον δεύτερο γύρο. Ορισμένοι τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρ. Μαυρογιάννη, με το σκεπτικό ότι δεν έπρεπε να στηριχθεί ο «αποστάτης» Ν. Χριστοδουλίδης. Άλλοι ήταν αντίθετοι στη στήριξη του Ανδρ. Μαυρογιάννη, με το επιχείρημα ότι υποστηρίζεται ανοιχτά από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ.

Τελικά, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση και εν μέσω αντεγκλήσεων, το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) αποφάσισε να δώσει γραμμή στα στελέχη του για ψήφο κατά συνείδηση. Παράλληλα, ωστόσο, αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ