Κτηματολόγιο: Έρχεται (;) το Κτηματολόγιο  στην Αθήνα

Κτηματολόγιο: Έρχεται (;) το Κτηματολόγιο στην Αθήνα

Ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης, ανακοίνωσε στο 40ό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ότι τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στον Δήμο της Αθήνας.

Το ερώτημα όμως είναι αν η μετάβαση μπορεί να γίνει ομαλά, καθώς η εμπειρία δείχνει πως όταν παραλαμβάνεται ένα πρώην υποθηκοφυλακείο και εντάσσεται στο Κτηματολόγιο, έχουμε εκτίναξη των μη καταχωριζόμενων πράξεων από μερικές δεκάδες σε αρκετές χιλιάδες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου οι ακαταχώριστες πράξεις έχουν φτάσει τις 40.000.

Στο Υποθηκοφυλακείο της Αθήνας, σύμφωνα με «Τα Νέα», υπάρχουν 10.000 πράξεις ακαταχώριστες από το τέλος του Νοεμβρίου, ενώ στο Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας (καλύπτει σε αυτήν τη φάση το Γαλάτσι και το Μοσχάτο) υπάρχουν ακαταχώριστες 3.000 πράξεις. Τίθεται έτσι το ερώτημα: Τι θα γίνει με το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών; Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας δήλωσε στον δημοσιογράφο Προκόπη Γιόγιακα: «Συζητάμε αν θα μπει στον φορέα ως μεταβατικό ή οριστικό γραφείο και αν θα μπει πριν ή μετά τις εκλογές».

Υπάρχει όμως μια παράμετρος που οι περισσότεροι αγνοούν, λένε πηγές από το υποθηκοφυλακείο. Στις εκλογές οι υπάλληλοι πηγαίνουν δικαστικοί αντιπρόσωποι, λείπουν τρεις – τέσσερεις μέρες ανά εκλογική διαδικασία και παρέχουν υπηρεσίες στα κατά τόπους πρωτοδικεία. Λείπουν τουλάχιστον έναν μήνα, όχι όλοι μαζί, αλλά περιοδικά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ