Ν. Δένδιας: Για την Ελλάδα το Μοντέγκο Μπέι σηματοδοτεί το παγκόσμιο νομικό πρότυπο για την οριοθέτηση στον θαλάσσιο πυθμένα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ
«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο απορρέει από την UNCLOS- τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας-, την οποία υπογράψαμε στο Μοντέγκο Μπέι. Για εμάς το Μοντέγκο Μπέι είναι το μέρος που πραγματικά σηματοδοτεί αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι το παγκόσμιο νομικό πρότυπο σε θέματα που αφορούν την οριοθέτηση στον θαλάσσιο πυθμένα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με την ομόλογό του της Τζαμάικας, Καμίνα Τζόνσον Σμιθ (Kamina Johnson Smith).
Αναλυτικά ανέφερε:
Κατ’αρχάς, είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Υπό αυτή την έννοια, έχει μια σημασία. Από εκεί και πέρα, είναι στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των σχέσεών μας με αυτή τη χώρα. Έχουμε πολλά κοινά, τόσο όσον αφορά την τουριστική βιομηχανία, αλλά όσο και τις γενικές αντιλήψεις μας για το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Πέρα από αυτό, θα ήθελα να πω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το Montego Bay, δηλαδή η πόλη στην οποία υπογράφηκε η UNCLOS, η Διεθνής Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αδελφοποιείται με τη Σητεία. Μια ελληνική πόλη στο άκρο της Κρήτης, σε ένα πολύ στρατηγικό σημείο, όπου η ακριβής εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας αποκτά μια εθνική σημασία. Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους κατοίκους της Σητείας για αυτή την εξαιρετική επιλογή.
Για την ?? το Montego Bay της Τζαμάικα, όπου συνυπογράψαμε την UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας) σηματοδοτεί το παγκόσμιο νομικό πρότυπο για την οριοθέτηση στον θαλάσσιο πυθμένα, την υφαλοκρηπίδα & την ΑΟΖ (Δήλωση στη συνάντηση με ΥΠΕΞ ?? K.J.Smith). pic.twitter.com/Fb1leRBBZJ
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 11, 2023
Ν. Δένδιας από τον Παναμά
Είμαι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μετά από πολλές δεκαετίες, που επισκέπτεται τον Παναμά. Είχα την ευκαιρία να υπογράψω με την αγαπητή μου συνάδελφο μια Συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο των Διπλωματικών μας Ακαδημιών, αλλά και να προωθήσω τη συνεργασία μας σε μία σειρά από άλλους τομείς, όπως το “Our Ocean Conference” που διοργανώνει φέτος ο Παναμάς και τον επόμενο χρόνο, το 2024, η Ελλάδα.
Επίσης, να υπογραμμίσω τη στενή συνεργασία που έχουμε και να ευχαριστήσω τον Παναμά για την υποστήριξή του για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την περίοδο 2025-26. Οι εκλογές γίνονται το 2024. Επίσης, έχουμε συνεργασία στο πλαίσιο της SICA, όπου η Ελλάδα θα υπογράψει τις επόμενες ημέρες τη Συμφωνία για να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή.
Αλλά ζήτησα και τη βοήθεια του Παναμά για την ελληνική παρουσία εδώ, μέσω του ανοίγματος Πρεσβείας. Μου επιδόθηκε λοιπόν σήμερα η σχετική νότα.
Επίσης, συζητήσαμε, όπως ήταν αυτονόητο, για τη συνεργασία μας στον ΙΜΟ, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, και τη συνεργασία μας γενικά στα ναυτιλιακά θέματα. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο στόλο εμπορικών πλοίων παγκοσμίως. Και ένας σημαντικός αριθμός αυτών των πλοίων, πάνω από 500, έχουν τη σημαία του Παναμά. Η συνεργασία μας, λοιπόν, και η αλληλοκατανόηση στα θέματα ναυτιλίας έχουν τεράστια σημασία.
Γενικά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις επαφές μου εδώ στον Παναμά κι ελπίζω να υποδεχθώ γρήγορα τη συνάδελφό μου στην Αθήνα.
Φωτο: twitter/NikosDendias