Ειδήσεις – Νέα και επικαιρότητα

Ειδήσεις – Νέα και επικαιρότητα

♣ Σε καίρια επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη προχωρεί η Microsoft. Ήδη έκλεισε συμφωνία με την εταιρεία OpenAI για την εφαρμογή ChatGPT. Το εν λόγω σύστημα έχει μηνιαίως 96 εκατομμύρια επισκέψεις και μπορεί να απα­ντάει σε ερωτήσεις και να παράγει κείμενο.

Ο ανταγωνισμός για τις ψηφιακές πληρωμές αυξάνεται! Φέτος η Viber διαφημίζει το δικό της «πορτοφόλι», που μέχρι τώρα μετράει 200.000 χρήστες. Πριν από μερικούς μήνες ο ΟΤΕ παρουσίασε το Payzy, ενώ οι Google, Apple και Viva Wallet έχουν αναπτύξει τις δικές τους λύσεις.

♣ Συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία για τον φετινό τουρισμό. Η εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για το 2023 είναι ανάπτυξη 3%.

Αυξάνουν τα σημάδια από όλες τις πλευρές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφύγει τελικά την ύφεση. Ήδη επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Ιανουάριο η επιχειρηματική δραστηριότητα. Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει να υπαναχωρούν από τις εκτιμήσεις τους για επικείμενη ύφεση στη Γηραιά Ήπειρο.

♣ Κι άλλη… πρωτιά. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί ο γηραιότερος στόλος οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε τα παλαιότερα επιβατικά αυτοκίνητα, λεωφορεία και ελαφρά και βαρέα φορτηγά οχήματα.

Το 11,8% των νοικοκυριών έχει πάρει στεγαστικό δάνειο. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της UBS. Στη Νορβηγία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 61,4% και στην Ολλανδία 60,4%. Η χαμηλή έκθεση των ελληνικών νοικοκυριών στα στεγαστικά δάνεια συνδέεται με τη δεκαετή οικονομική κρίση και το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης.

♣ Ο τζίρος των μισθώσεων τύπου Airbnb ανήλθε σε 2,2 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένος κατά 800 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 193 ευρώ, αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το 2019 και κατά 15% σε σύγκριση με το 2021. Το 2022 καταγράφηκαν 11,5 εκατ. διανυκτερεύσεις, αυξημένες κατά 56,8% σε σχέση με το 2021 και κατά 19% έναντι του 2019.

Η RideMovi ανέστειλε την ενοικίαση ηλεκτρικών ποδηλάτων. Η απόφασή της σχετίζεται με τις κλοπές ποδηλάτων και τους βανδαλισμούς, κυρίως στην Αθήνα.

♣ Πώς τα κατάφερε το Μονακό και κατέληξε ουραγός στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ευρώπη; Μεταξύ του 2017 και του 2021, από τις 192 έρευνες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μόλις οι 19 κατέληξαν σε καταδίκη! Καθώς το Μονακό δεν επιβάλλει φόρο εισοδήματος σε ιδιώτες, συγκεντρώνει τους περισσότερους εκατομμυριούχους στον κόσμο. Οι υπό κατοχή τίτλοι και οι καταθέσεις ανήλθαν σε 153 δισ. ευρώ το 2021, περίπου 20 φορές το ΑΕΠ του πριγκιπάτου.

Πόσο λέτε ότι θα κοστίσει η χρηματοδότηση της πράσινης ανάπτυξης στον Παγκόσμιο Νότο; Μόλις 1 τρισ. δολάρια ετησίως! Πάντως, μέχρι τώρα οι πλούσιες χώρες δεν έχουν τηρήσει την υπόσχεσή τους να διοχετεύουν 100 δισ. δολάρια ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες για την προσαρμογή του κλίματος.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 

 


Σχολιάστε εδώ