Ιταλολιβυκή συμφωνία: Οι τυχοδιωκτισμοί δεν θα γίνουν αποδεκτοί…

Η Ιταλία και η πρωθυπουργός της κ. Μελόνι έδειξαν πώς εννοούν ορισμένοι στην Ευρώπη την αλληλεγγύη και τον σεβασμό της νομιμότητας.

Ενώ και η Ελλάδα και η Αίγυπτος και η ΕΕ έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης του κ. Ντμπεϊμπά δεν έχει δικαίωμα υπογραφής συμφωνιών που δεσμεύ­ουν τη χώρα, και σε αυτό μάλιστα συνηγορούν και οι αξιωματούχοι της Ανατολικής Λιβύης και το Εφετείο της Τρίπολης, με την απόφαση που εξέδωσε, η κ. Μελόνι επέλεξε να πράξει διαφορετικά. Προκειμένου να σπεύσει και να προωθήσει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας της και να στεριώσει τη θέση της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ, επισκέφθηκε την Τρίπολη επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας και παρουσία της υπεγράφη συμφωνία της ΕΝΙ αξίας 8 δισ. δολαρίων.

Για τη συμφωνία υπάρχουν ήδη αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που εδρεύει στην Ανατολική Λιβύη Φατί Μπασάγκα δήλωσε ότι η συμφωνία δεν δεσμεύει κανέναν, ενώ και ο υπουργός πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε ότι η συμφωνία είναι άκυρη γιατί παρακάμφθηκε το υπουργείο του. Άλλοι μάλιστα επικαλούνται την απόφαση του Εφετείου Τρίπολης που έκρινε άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την ιταλολιβυκή συμφωνία.

Η Αθήνα προφανώς δεν θέλησε να εμπλακεί, αλλά είναι σκόπιμο να στείλει ένα μήνυμα, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους τυχοδιωκτισμοί εις βάρος και της νομιμότητας στη Λιβύη και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή δεν θα γίνουν αποδεκτοί. Και μπορεί να ξεκινήσει με το μπλοκάρισμα διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υποσχέθηκε η κ. Μελόνι στον κ. Ντμπεϊμπά…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: newsit.gr


Σχολιάστε εδώ