ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: ΣΥΡΙΖΑ… περνούν τα προβλήματα στη Ροδόπη

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: ΣΥΡΙΖΑ… περνούν τα προβλήματα στη Ροδόπη

[ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ…]

Κομματικό στέλεχος του κόμματος παραιτείται, καθώς αποφάσισε να κατέλθει στις δημοτικές εκλογές ως ανεξάρτητος. Θα έλεγε κανείς ότι τα στελέχη ενός κόμματος που… είναι έτοιμο να κυβερνήσει θα έπρεπε να είναι σε αγωνιστική διάθεση, συσπειρωμένα και αισιόδοξα. Το πρώην μέλος, ωστόσο, σε επιστολή του κάνει λόγο για ανθρωποφαγία, μηχανισμούς και ανήθικες μεθόδους…
Αναφέρει πως η Νομαρχιακή δεν τραβάει, καταφέρεται εναντίον του πολιτευτή του Ιάσμου, και αγαπημένου παιδιού του προξενείου και του Τσίπρα, Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος, όπως τονίζει, «έχει παγιδεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της φιλοδοξίας του να γίνει βουλευτής, σε έναν πολιτικό κατήφορο», που… καταλήγει στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέχουν θέσεις στον μηχανισμό του, την κάνουν μ’ ελαφρά πηδηματάκια… αλλά με βαριά καρδιά.
Διότι, αφενός, κυβερνητικό κόμμα δεν γίνεσαι με το ιδεολογικό σου υπόβαθρο, το οποίο και εκφράζεται από έναν πυρήνα ανθρώπων που… δεν κάνει κυβέρνηση, αφετέρου, όλα έχουν όριο – κυρίως όσον αφορά τα μέλη που δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα.
Γι’ αυτό και ακούγονται πράγματα που κανείς δεν θα περίμενε να ακούσει από το στόμα ενός μέλους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ή του ΣΥΡΙΖΑ της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και πίσω…

Μπέρδεμα
Γι’ αυτό και η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από… ιδεολογικό κομφούζιο. Είπαμε, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι διεθνιστές – σε μερικά ζητήματα ούτε οι ίδιοι οι διεθνιστές…

Συμμάζεμα
Το πρόβλημα κλήθηκε να… λύσει ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου, αφενός για να κάνει το… κομματικό του καθήκον, αφετέρου για να απεμπλέξει το όνομά του από τη διελκυστίνδα της εσωστρέφειας, καθώς, μοιραία, έχει εμπλακεί από την αρχή της εκλογής του – είπαμε, το σχέδιο ήταν να εκλεγεί το «θείο βρέφος».
Μισή απάντηση έδωσε όμως. Και πώς θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά… αφού τα πράγματα είναι γνωστά τοις πάσι – ασχέτως αν δεν το λέει, σε πολλά συμφωνεί.
Συγκεκριμένα, από το Βήμα της Βουλής τόνισε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη ακολουθεί πολιτική αρχών, απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και στους συμπολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας με δημόσιο λόγο, με βάση τις προγραμματικές του θέσεις. Θέσεις που κατέθεσε και εδώ στη Βουλή, στη συζήτηση για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη. Ως εκ τούτου, ανυπόστατες αναφορές που αναπαράγονται σε δημοσιεύματα εντύπων δεν μπορούν να πλήξουν την αξιοπιστία, ούτε να μειώσουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην περιοχή».

Ίσα βάρκα…
Εν τω μεταξύ, σε κομματική εκδήλωση στη Σύρο πριν από λίγες ημέρες, ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής Γιώργος Κατρούγκαλος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Τα μέλη των μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, αλλά η μειονότητα είναι θρησκευτική και μουσουλμανική».
Σετάκι… και όλοι είμαστε ευχαριστημένοι, καθώς τελικά αυτό είναι το ζητούμενο – τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνεται ο κ. Κατρούγκαλος.
Πέραν του… προβληματισμού που πιθανώς απορρέει από τη δήλωση, αποδεικνύεται ότι καθόλου δεν τους νοιάζει εάν η μειονότητα είναι «τουρκική», «αζέρικη» ή και «εξωγήινη». Διότι ενώ σημείωσε ότι η μειονότητα στη Θράκη αποτελείται από τρία διαφορετικά στοιχεία, πρόσθεσε ότι ο οποιοσδήποτε εξ αυτών έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως «Τούρκος»…
Και με αυτόν τον πολύ… ειρηνιστικό τρόπο κλείνει το μάτι στο τουρκικό προξενείο, που συνεχίζει να εργάζεται για την τουρκοποίηση και του… Κατρούγκαλου – που λέει ο λόγος.

…ίσα πανιά;
Πάντως, ο πρώην υπουργός έθιξε και το θέμα της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης – και η έννοια της φράσης «κρατώ ισορροπίες» μπορεί να ξαποστάσει:
«Η ‘‘Τουρκική’’ Ένωση Ξάνθης υπάρχει από τη δεκαετία του 1930 και δεν δημιουργούσε πρόβλημα. Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 ήμασταν αντίθετοι στη χρήση αυτού του ονόματος. Ωστόσο, η ΕΣΔΑ μας είπε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει. Και πάλι, η μειονότητα είναι μια θρησκευτική μειονότητα, μια μουσουλμανική μειονότητα. Η απόφαση της ΕΣΔΑ δίνει σε όλους το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν, πέρα από το διεθνές δίκαιο».

Μια «ωραία ατμόσφαιρα» και… βολική
«Οι ενέργειες του Αθλητικού Συλλόγου Φιλάθλων Φενερμπαχτσέ ‘‘Δυτικής Θράκης’’ είναι αντίθετες με τον νόμο και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια». Τάδε έφη η κ. Βασιλική Θάνου, επίτιμη πρόεδρος Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργός.
Η «εκλεκτή του Τσίπρα» τάσσεται κατά της απόφασης αναγνώρισης του εν λόγω συλλόγου σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο dikastiko.gr, σημειώνοντας ότι «οι στόχοι της Ένωσης είναι αντίθετοι με τον νόμο, προσβάλλουν τα εθνικά συμφέροντα και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και τα δικαιώματα άλλων».
Αρκετά βολικό το τάιμινγκ, μέσα στην… αντιφατικότητα που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη μειονότητα στη Θράκη…
Επίσης, σημειώνει – και την ευχαριστεί το σύμπαν γι’ αυτό:
«Σε καμία Διεθνή Συνθήκη δεν αναφέρεται ο όρος ‘‘Δυτική Θράκη’’. Στην Συνθήκη της Λωζάννης και σε συνάρτηση με το άρθρο 2 αυτής επισυνάπτεται η ‘‘Σύμβαση περί της Μεθορίου της Θράκης’’, της 24ης Ιουλίου 1923. Στην Ελληνική Επικράτεια υπάρχει μία ενιαία Θράκη. Μόνον η Τουρκία, στα πλαίσια της μακρόχρονης συνεχιζόμενης εξωτερικής πολιτικής της, σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, κάνει επίμονη αναφορά στη Δυτική Θράκη. Μόλις προχθές (29-1-2023), το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του, επ’ ευκαιρία, όπως τονίζει της ‘‘Ημέρας Εθνικής Αντίστασης και κοινωνικής Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης’’, που καθιερώθηκε από ακραίους εθνικιστικούς παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αναφέρει ότι ‘‘η Άγκυρα συνεχίζει αποφασιστικά τη στήριξη του δίκαιου αγώνα της Τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη’’».
Υπογράμμισε δε ότι «η Ειρηνοδίκης Κομοτηνής εσφαλμένα έκρινε τη νομιμότητα των σκοπών του εν λόγω Σωματείου και επιπλέον δεν έλαβε υπόψη της τη σταθερή νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, με σειρά αποφάσεων του οποίου, όπως και των κατωτέρων δικαστηρίων, έχουν κριθεί, ως μη νόμιμες συναφείς αιτήσεις αναγνώρισης (ΑΠ 1406/2022, ΑΠ 840/2021, ΑΠ 1614/2017, Ολομέλεια ΑΠ 4/2005» και κάλεσε τις Δικαστικές και Διοικητικές Αρχές «να ενεργήσουν άμεσα για να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης του Ειρηνοδικείου και συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας της Κομοτηνής, αυτεπαγγέλτως ή και μετά από αίτηση της Εποπτεύουσας Αρχής – Περιφερειάρχη Θράκης»…

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ