Σεισμός – Παπαδόπουλος: Πιθανά τα 6,5 – 7 Ρίχτερ στην Ελλάδα – Πάνω από 16.000 οι νεκροί – Απερίγραπτες σκηνές

Σεισμός – Παπαδόπουλος: Πιθανά τα 6,5 – 7 Ρίχτερ στην Ελλάδα – Πάνω από 16.000 οι νεκροί – Απερίγραπτες σκηνές

Στην εκτίμηση ότι ο σεισμός στην Τουρκία που χτύπησε με 7,8 Ρίχτερ στα νοτιοανατολικά της χώρας και τη βόρεια Συρία «μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» προχώρησε το πρωί της Πέμπτης (9/2) ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 «αυτός ο σεισμός των 7,8 και των 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία, μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

«Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το κάδρο, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί στις πιο κοντινές περιοχές σε αυτό το ρήγμα, δηλαδή στην Τουρκία, στην Συρία, αλλά και στην Κύπρο, στο κυπριακό σεισμικό τόξο, που είναι πολύ κοντά στην περιοχή» συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα μπορεί να συμβούν και στην Ελλάδα ισχυροί σεισμοί, αντίστοιχοι αυτών που έχουν πλήξει την Τουρκία και την Συρία, ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως επεσήμανε ο Διευθυντής Ερευνών του Σεισμολογικού Ινστιτούτου, «Αυτός ο σεισμός των 7,8 και των 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία, μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το κάδρο, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί στις πιο κοντινές περιοχές σε αυτό το ρήγμα, δηλαδή στην Τουρκία, στην Συρία, αλλά και στην Κύπρο, στο κυπριακό σεισμικό τόξο, που είναι πολύ κοντά στην περιοχή.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι «είχαμε τα 7,5 Ρίχτερ στην θάλασσα του Μαρμαρά το 1999 και 21 ημέρες μετά διήγειρε, προκάλεσε τον σεισμό της Πάρνηθας. Δημοσιεύσεις επιστημονικές απέδειξαν ότι ο σεισμός της Πάρνηθας προκλήθηκε από τον σεισμό στην θάλασσα του Μαρμαρά».

«Σεισμοί εντάσεως 6,5 και 7 Ρίχτερ στην περιοχή μας, είναι μέσα στα ενδεχόμενα να συμβούν», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 16.000 οι νεκροί – Απερίγραπτες σκηνές

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε πλέον τους 16.000 νεκρούς, την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν (άνω των 1.100) έχουν φθάσει τις 12.873 στην Τουρκία και τις 3.162 στη Συρία, ανεβάζοντας τον επίσημο συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035. Μόνο στην Τουρκία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 62.937 τραυματίες.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, πάνω από 117.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και παροχής πρώτων βοηθειών στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία. Η πρώτη εκτίμηση για τις υλικές ζημιές στην Τουρκία μόνο κάνει λόγο για 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Φωτο: Ahmet Akpolat/DIA via AP

Σχολιάστε εδώ