Παρουσίαση Βιβλίου: «Minima Moralia», του Θεόδωρου Παπαγιάννη

Παρουσίαση Βιβλίου: «Minima Moralia», του Θεόδωρου Παπαγιάννη

Στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης του κλασικού και συνάμα τόσο σύγχρονου γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 13:30 θα γίνει ξενάγηση στη Sianti Gallery από τον επιμελητή της έκθεσης, Μάνο Στεφανίδη παρουσία του καλλιτέχνη. Παράλληλα, θα γίνει η παρουσίαση της δεύτερης βελτιωμένης έκδοσης του βιβλίου «Μύθοι και Σύμβολα» των εκδόσεων Νίκας και συζήτηση με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

Ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης υπογραμμίζει χαρακτηριστικά γι’ αυτή την μινιμαλιστική «πορεία» των ειδωλίων στην ιστορία: « Για ν΄αποκαλύψεις μια σταγόνα φωτός, πρέπει να σκάψεις βαθιά στο σκοτάδι. Και αυτό πετυχαίνει ο Παπαγιάννης με τα μικρά γλυπτά από τερακότα που φιλοτεχνεί με ιδιαίτερη επιμέλεια και μεράκι. Σαν παιχνίδι ενηλίκων που δεν εγκατέλειψαν την παιδικότητά τους και σαν αποκρυστάλλωση εικόνων που έρχονται από το πιο βαθύ ασυνείδητο, την πιο απρόβλητη συλλογική μνήμη. Με τον ηθελημένο πριμιτιβισμό του ο Παπαγιάννης θαυματουργεί καθώς πλάθει από χώμα, χρώμα και φως ένα είδος γλυπτικής παράστασης, μιας μορφής κεραμικού “κουκλοθέατρου” δημιουργώντας έτσι πορείες, εξόδους, λιτανείες, παρελάσεις με τρόπο ευφάνταστο και βαθιά υποβλητικό. Εκεί που το μικρό καθίσταται μεγάλο. Πρόκειται για “παραστάσεις” εν είδει παρέμβασης για τα 200 χρόνια εθνικής Παλιγγενεσίας αλλά και για το διαρκές Δράμα της ιστορίας μας. Επειδή το δράμα της φύσης ή του χρόνου υπάρχουν μόνο ως προβολή των δραμάτων της ψυχής. Όταν η αίσθηση γίνεται αισθητική και η φύση μεταφυσική».

Άλλωστε το ευαίσθητο και προσωπικό έργο του Παπαγιάννη βρίσκεται στο μεταίχμιο της ευρωπαϊκής τέχνης ανάμεσα στον ηθογραφικό συμβολισμό και τα κινήματα της μεταπολεμικής avant-garde συνδυάζοντας τόσο την εικαστική σκέψη όσο και την αισθητική συγκίνηση.

Γι’ αυτό και ο Στεφανίδης υπερασπίζεται με θέρμη το έργο του Παπαγιάννη : «Κι έτσι δίνεται κάποια λύση στο πρόβλημα της τέχνης που παραπαίει χωρίς μεταφυσική άλω, απλώς οπτικοποιώντας έννοιες και υποβαθμίζοντας τη συγκίνηση. Κι ο κόσμος της, απομαγευμένος και γυμνός, δεν κρύβει πλέον μυστήριο. Δεν υπερασπίζεται γενικότερα το μυστήριο του κόσμου. Ο ρεαλιστής δημιουργός αναπαράγει ανυποψίαστος τον κόσμο. Ή, καλύτερα ό,τι μπορεί να συλλάβει ως “κόσμο”. Τελικά, αυτή η μίνιμαλ εκδοχή του έργου του Παπαγιάννη ονομάζεται “Minima Moralia” γιατί αποδίδει την ουσία που κρύβεται στα μικροπράγματα της καθημερινότητας, την ιδιαίτερη ηθική που κρύβουν οι απέριττες χειρονομίες, η τέχνη του απλού και του ενστικτώδους και η αναζήτηση της αυθεντικότητας σ’ έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο αλλοτριωμένος».



Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και για τον συγγραφέα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.nikasbooks.gr/product/1222/mythoi-kai-symbola.html



 


Σχολιάστε εδώ