Η Ελλάδα είναι εκτός παιχνιδιού στη Λιβύη

Η Ελλάδα είναι εκτός παιχνιδιού στη Λιβύη

Οι εξελίξεις στη Λιβύη θα συνεχίσουν να μας απασχολούν για πολύ καιρό ακόμη. Το ενδιαφέρον τώρα είναι ότι υπάρχει σοβαρή αμερικανική εμπλοκή, μετά την επίσκεψη του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στη χώρα, ο οποίος συνα­ντήθηκε και με τον προσωρινό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά και με τον στρατηγό Χάφταρ, ενώ επισκέφθηκε και το Κάιρο…

Οι Αμερικανοί είναι σαφές ότι θέλουν ο κ. Ντμπεϊμπά να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αλλά διαπιστώνουν και κατανοούν ότι δεν μπορεί να γίνουν εκλογές, εάν δεν υπάρξει αποδοχή του ρόλου και των δυνάμεων της Ανατολικής Λιβύης με επικεφαλής τον Χάφταρ και τον πρόεδρο της Βουλής Ακίλα Σάλεχ. Για την Ελλάδα, η οποία είναι εκτός παιχνιδιού, το σημαντικό είναι να υπάρξει ενωτική προσωρινή κατάσταση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αυτό θα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης που θα μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα διεθνώς.

Και τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα, καθώς θα πρέπει να ασκηθεί πίεση ώστε να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη νέα κατάσταση που θα προκύψει για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και για την αντιμετώπιση του τουρκολιβυκού μνημονίου και των τετελεσμένων που επιχείρησε εις βάρος της χώρας μας.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ