Τραγικός ο απολογισμός στα τρία χρόνια πανδημίας Covid-19: Κάθε μήνα χάνεται ένα χωριό

Τραγικός ο απολογισμός στα τρία χρόνια πανδημίας Covid-19: Κάθε μήνα χάνεται ένα χωριό

–6 εκατ. κρούσματα και 36.000 θάνατοι στην Ελλάδα
–Αργεί ακόμη η λήξη του συναγερμού – Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε σε κατάσταση πανδημίας την Covid-19, μετά την εμφάνιση συρροής κρουσμάτων πνευμονίας στην πόλη Wuhan της Κίνας και τη ραγδαία εξάπλωσή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο νέος κορονοϊός άλλαξε τη ζωή όλων των ανθρώπων παγκοσμίως, προσβάλλοντας στο διάβα του μέχρι σήμερα πάνω από 676 εκατ. ανθρώπους, αφήνοντας ένα θανατηφόρο αποτύπωμα με περισσότερους από 6,8 εκατ. νεκρούς, ξεκληρίζοντας εκατομμύρια οικογένειες και αφήνοντας χρόνια προβλήματα σε εκατομμύρια ασθενείς που νόσησαν και ανάρρωσαν. Παράλληλα, όμως, με τα κρούσματα και τους θανάτους είναι σημαντικές οι συνέπειες και στην ψυχική μας υγεία, στην κοινωνικότητά μας, καθώς και στην επαγγελματική μας ζωή. Συνέπειες οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Στη χώρα μας ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα είναι περίπου 6 εκατ., ενώ έχουν καταγραφεί περίπου 36.000 θάνατοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τώρα, με τόση διαθεσιμότητα εμβολίων, κάθε μήνα χάνεται από κορονοϊό ένα μικρό χωριό 600 ανθρώπων. Η ανοσία από τις πρώτες δόσεις του εμβολιασμού έχει πλέον εκλείψει, οι ευπαθείς ομάδες είναι ευάλωτες σε σοβαρή νόσηση από τις νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού, αλλά η κούραση από όλη αυτήν την κατάσταση έχει επιφέρει αδιαφορία για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση.

Παρόλο που τα περισσότερα κράτη έχουν χαλαρώσει τα προληπτικά μέτρα κατά του κορονοϊού, ο συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει λήξει. Μάλιστα, για να βοηθήσει τις εθνικές και παγκόσμιες προσπάθειες για τον τερματισμό της έκτακτης ανάγκης Covid-19 παγκοσμίως, επικαιροποίησε το Παγκόσμιο Σχέδιο Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Covid-19 και περιέγραψε δύο στρατηγικούς στόχους: Τη μείωση της κυκλοφορίας του ιού με την προστασία ιδίως των ευάλωτων ατόμων και την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της Covid-19 για να μειωθούν οι θάνατοι, οι ασθένειες και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτές οι συνδυασμένες στρατηγικές μπορούν να σώσουν ζωές και μέσα διαβίωσης.

«Υπάρχει συνεχής κίνδυνος από την Covid-19», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, όμως «παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μέσα στον επόμενο χρόνο ο κόσμος θα μεταβεί σε μια νέα φάση, στην οποία θα μειωθούν οι νοσηλείες από Covid-19 και οι θάνατοι θα πέσουν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο».

Ζαούτης: Επηρεάστηκε το προσδόκιμο ζωής των παιδιών
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε: «Βλέπουμε πως αυτός ο ιός δεν μπορεί να περιοριστεί. Μόλις έκαναν στην Κίνα το παραμικρό άνοιγμα, ο ιός απλώθηκε παντού. Αυτά τα δεδομένα είναι που νομίζω μας κρατούν ακόμα σε επίπεδο συναγερμού. Βέβαια, δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τρία ή δύο χρόνια, γιατί έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εμβόλιο προστατεύει από τη μόλυνση, από την εισαγωγή σε νοσοκομείο και από θάνατο, ενώ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πάει προς την κατεύθυνση της αμερικανικής οδηγίας για σχήμα ετήσιου εμβολιασμού».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη: «Δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, παρά την ηπιότητα των συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ηλικίες άνω των 80 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα. Υπάρχουν διεθνείς μελέτες που συγκλίνουν στο ότι στη φάση που βρισκόμαστε πεθαίνουν με κορονοϊό και όχι από κορονοϊό. Δηλαδή, βλέπουμε πως πολλά άτομα που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι θετικά στην Covid-19, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που μπαίνουν στο νοσοκομείο».

«Το κλείσιμο των σχολείων είχε πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά μας. Τα σχολεία είναι απαραίτητα στην ψυχολογική υγεία. Μελέτες καταλήγουν πως ακόμη και το προσδόκιμο ζωής των παιδιών επηρεάστηκε από την πανδημία, παγκοσμίως. Η ουσία είναι ότι έχασαν τα μαθήματά τους, τη γνωστική τους ικανότητα. Έχουν μείνει αρκετά πίσω και στην κοινωνικότητά τους με τα άλλα παιδιά, με φίλους», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κάνοντας τον απολογισμό των τριών τελευταίων χρόνων του ΕΟΔΥ.

Σε σχέση με το αν υπάρχουν προβλέψεις για επόμενη πανδημία, ο κ. Ζαούτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Η επιστημονική κοινότητα περίμενε πανδημία μετά το 1918 και τη μεγάλη γρίπη. Υπήρχαν επιστήμονες που συζητούσαν πως θα έρθει ο κορονοϊός. Η τεχνολογία όμως μας βοήθησε να είμαστε έτοιμοι και να ανταποκριθούμε στην πανδημία. Πολλοί το χρησιμοποιούν σαν αρνητικό, αλλά η τεχνολογία βοήθησε να αποκτήσουμε εμβόλιο μέσα σε ένα μικρό χρόνο. Μην ξεχνάτε πως όταν βγήκε το στέλεχος της Γιουχάν μέσα σε λίγες εβδομάδες γνωρίζαμε όλο το γονιδίωμα του ιού».

Πάντως, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής, με βάση και τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς υγειονομικής κοινότητας, καθώς τρία χρόνια μετά, παρά τη μεταβατική φάση και τις καλύτερες συνθήκες, υπάρχουν υπαρκτές αβεβαιότητες σχετικά με τη διαρκή εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία
Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) προειδοποίησε ότι, παρά τις αδυναμίες που αποκαλύφθηκαν στα τρία χρόνια της πανδημίας, ο κόσμος παραμένει ακόμη «επικίνδυνα απροετοίμαστος» για την επόμενη πανδημία. Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την επόμενη κρίση και αυτή θα είναι ισχυρή μόνον αν οικοδομηθεί «με εμπιστοσύνη, ισότητα και τοπική δράση». Μάλιστα ο IFRC εκφράζει την εκτίμηση ότι οι χώρες θα πρέπει να είναι προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα «πολλαπλούς κινδύνους και όχι μόνο έναν».

Ο γενικός γραμματέας του IFRC Τζάγκαν Τσαπαγκάιν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πανδημία της Covid-19 θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για να προετοιμαστεί η διεθνής κοινότητα από τώρα για την επόμενη υγειονομική κρίση. Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι άμεση και εάν η εμπειρία της Covid-19 δεν επιταχύνει τις προετοιμασίες, τι θα μπορούσε να το κάνει;».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει σε έκθεσή του ότι «οι κρίσεις πλήττουν περισσότερο εκείνους που είναι ήδη ευπαθείς και είναι αυτοκαταστροφικό να αφήνουν εκτεθειμένους τους πιο φτωχούς ανθρώπους, γιατί μια ασθένεια μπορεί να επιστρέψει με μια πιο επικίνδυνη μορφή».

«Εάν οι πολίτες εμπιστεύονταν τα μηνύματα για την ασφάλεια, θα ήταν πρόθυμοι να συμμορφωθούν με μέτρα δημόσιας υγείας και να αποδεχθούν τον εμβολιασμό. Η εμπιστοσύνη οικοδομείται σταδιακά και είναι διαδικασία που δεν μπορεί να περιμένει να ενσκήψει η κρίση», καταλήγει η έκθεση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ