Θανάσης Σκρουμπέλος: Μπήκα στην παρανομία το ’68!

Θανάσης Σκρουμπέλος: Μπήκα στην παρανομία το ’68!

[Εξομολογήσεις…]

– Από την Ελλάδα έφυγα τελευταίος το ’70

«Είχα τρέλα με ζωγραφική και γλυπτική. Το είπα στον πατέρα μου και ξεκίνησα φροντιστήριο στου Σαραφιανού, ο οποίος προετοίμαζε για την ΑΣΚΤ κόσμο. Σκάει η Χούντα και δεν μπορώ να δώσω εδώ. Η νεολαία αρχικά δεν πειράχτηκε, κυρίως πιάσανε τους παλιούς.

Έγινε το ΠΑΜ με Μίκη, Μανωλάκο, Βότση. Ενταχθήκαμε με κανόνες παρανομίας. Και έρχεται ο Γιάννης Καούνης και φτιάχνουμε τον Ρήγα. Λίγο μετά το πρώτο χτύπημα αρχίζουν να κυνηγούν κι εμένα. Μπαίνω στην παρανομία το ’68. Μέχρι το ’70 κάθομαι στην Ελλάδα και άλλαζα σπίτια. Και ήμουν υπεύθυνος με τον Δημήτρη Λογοθέτη σε πολύγραφο και τυπώναμε τον Θούριο. Γινόμαστε μια ομάδα και φτιάχνω και τις περίφημες αφίσες του Ρήγα.

Το ’68 έγινε η διάσπαση του ΚΚΕ, ο Μπάμπης ο Θεοδωρίδης είναι ο σύνδεσμός μας, μας φέρνει τη γραμμή πως έγινε η διάσπαση. Μέχρι το 1969 η κύρια οργάνωση ήταν ο Ρήγας Φεραίος. Σαν νέοι, επειδή είχαμε την επαφή με ΕΔΑ, πήγαμε με το Εσωτερικό.

Υπάρχει μια διαφορά: όταν έγινε ο Ρήγας δεν έγινε ως μέρος του Εσωτερικού. Ήταν βασικά αντιδικτατορικός. Μετά το ’70 έγινε κομμάτι του Εσωτερικού. Από Ελλάδα έφυγα τελευταίος το ’70 από την τότε ομάδα».

Υπογραφή: Θανάσης Σκρουμπέλος, Ιδιότυπος Συγγραφέας και Σκηνοθέτης


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ