Αλ. Τσίπρας: Ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, αλλά να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών

Αλ. Τσίπρας: Ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, αλλά να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών

Την εκτίμηση του ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία που συνοδεύει την τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη, φανερώνει ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη επιθυμία να ορθώσουμε όλοι μαζί φράγμα απέναντι στην παρουσία και τη δράση των απογόνων του ναζισμού και του φασισμού, κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι χθες, μια μέρα πριν η κυβέρνηση φέρει τη «ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί», ο κ. Μητσοτάκης «εμφανίστηκε στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο, μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση», ενώ «καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στον φασισμό».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «δεν είναι ανιστόρητος ο κ. Μητσοτάκης» και πως όλα τα γνωρίζει, «απλά ο καημός του δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό», αλλά «να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών». Είπε ότι ψαρεύει τόσο άτσαλα «στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που τον έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δύο χρόνια τώρα «άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα από τη φυλακή» και ότι αυτά τα έβλεπε η ΝΔ, «απλά δεν σας ενοχλούσε». Υποστήριξε πως στη ΝΔ πιστεύουν ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη «και την ταυτόχρονη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να πηγαίνουν προς τα εκεί». «Γι’ αυτό η χθεσινή παράσταση εθνικοφροσύνης, το πολιτικό φλερτ με τον κ. Καρατζαφέρη και η συνολικότερη μετατόπιση προς τα δεξιά», σχολίασε. Είπε ότι η ΝΔ το έχει πάρει τόσο δεξιά που στο τέλος θα κάνει αναστροφή, «ούτε οι ακροδεξιοί θα σας ψηφίσουν και θα χάσετε και το κέντρο», σημειώνοντας ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν πείθονται με τη θεωρία ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Μίλησε επίσης και για «ιστορικό λάθος» καθώς «απέναντι στην ακροδεξιά και στους νεοναζί δεν μπορεί να στεκόμαστε με όρους της τρέχουσας συγκυρίας», αλλά «η ανάγκη οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να ορθώσουμε μέτωπο, πρωτίστως ηθικό και πολιτικό, αλλά και νομικό, συνταγματικό». Καταλόγισε στην κυβέρνηση «ευτελισμό» αυτής της ανάγκης με πρόχειρους προεκλογικούς σχεδιασμούς και «παιχνίδια με τη φωτιά» επικίνδυνα για τη δημοκρατία. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ζούμε στην εποχή της απόλυτης αποθράσυνσης της ακροδεξιάς και των πρακτικών της», γιατί «στο συντηρητικό στρατόπεδο, η ηγεμονία της είναι πια αδιαμφισβήτητη» και γιατί, όπως τόνισε, «όσο οι θεσμοί υπολειτουργούν, όσο η εκτελεστική εξουσία γίνεται όλο και πιο αυταρχική, όταν η διαπλοκή και η διαφθορά γίνεται ενδημική, τότε η δημοκρατία συρρικνώνεται».

Συγκεκριμένα:

Μια ημέρα πριν η κυβέρνηση φέρει τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί, έσπευσε ο κ. Μητσοτάκης να εμφανιστεί στη Βουλή με ένα διχαστικό παραλήρημα, βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο. Έσπευσε να καταφερθεί εναντίον του ΕΑΜ, ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και θέτοντάς εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση.

Ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο καημός του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών.
Έκαναν πρωτοσέλιδα ότι δήθεν ο Παππάς έπαιρνε σακούλες.
Τα είδε όλη η Ελλάδα. Μετά από μηνύσεις έβαλε διόρθωση μία εφημερίδα στις πίσω σελίδες. Ποιος την είδε; Πέρασε η λάσπη στην κοινή γνώμη. Αυτή είναι η συνταγή από το manual της ακροδεξιάς ανά τον κόσμο. Αυτό έκαναν οι Τραμπ, Μπολσονάρο και Λεπέν. Fake News και λάσπη.
Η τροπολογία της ΝΔ αντί να απομονώσει τους νεοναζί, μπορεί να τους γιγαντώσει. Τι σας εμποδίζει να ορίσετε σαφώς τα ναζιστικά κίνητρα των εγκλημάτων; Μήπως ότι βουλευτές σας θα ενοχληθούν ή μήπως ότι θέλετε τον Κασιδιάρη εκτός νομιμότητας, αλλά τον χρυσαυγιτισμό εντός;
Η τροπολογία της ΝΔ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο, ώστε αύριο κάποιος δικαστής να ισχυριστεί ότι δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, επαναφέροντας την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων.
Δεν μπορούμε να σας δώσουμε πράσινο φως.
Εδώ δεν αναμετριόμαστε με τη συγκυρία, αλλά με την Ιστορία.
Σας καλώ λόγω της κρισιμότητας του θέματος να κάνουμε και εμείς και εσείς ένα βήμα πίσω. Να καταλήξουμε σε μία τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των ναζί στις εκλογές χωρίς παρερμηνείες.
Να συγκλίνουμε πάνω στις προτάσεις του κ. Αλιβιζάτου, του κ. Κοντιάδη αλλά και άλλων έγκριτων Συνταγματολόγων.

Φωτο: ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Σχολιάστε εδώ