Πετρελαίο: Οι τιμές του αυξήθηκαν λόγω… Κίνας αλλά και το κλείσιμο μεγάλου τερματικού σταθμού εξαγωγών στην Τουρκία

Πετρελαίο: Οι τιμές του αυξήθηκαν λόγω… Κίνας αλλά και το κλείσιμο μεγάλου τερματικού σταθμού εξαγωγών στην Τουρκία

Η ενεργειακή επανεξέταση της Κίνας μπορεί να κρατήσει την Ευρώπη ζεστή

– Το πετρέλαιο αυξάνεται στις προοπτικές της Κίνας, ανησυχίες για την προσφορά μετά τον σεισμό στην Τουρκία

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τρίτη, λόγω της αισιοδοξίας για ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα και των ανησυχιών για την έλλειψη προσφοράς μετά το κλείσιμο ενός μεγάλου τερματικού σταθμού εξαγωγών μετά από σεισμό στην Τουρκία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 1,74 δολ. ή 2,15% στα 82,73 δολ. το βαρέλι έως τις 08:04 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στο West Texas Intermediate αυξήθηκαν 1,70 δολ. ή 2,29% στα 75,81 δολ. το βαρέλι.

Σύμφωνα με το Reuters «oι τιμές του αργού αυξάνονται λόγω των προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της Κίνας θα επικρατήσει και των διακοπών εφοδιασμού από τον σεισμό που κατέστρεψε την Τουρκία», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής στον OANDA.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι το ήμισυ της φετινής παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θα προέλθει από την Κίνα, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού την Κυριακή, προσθέτοντας ότι η ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών αυξάνεται.

Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε τις τιμές για το εμβληματικό αργό της για Ασιάτες αγοραστές για πρώτη φορά σε έξι μήνες εν μέσω προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης, ειδικά από την Κίνα.

Οι εργασίες στον τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα (bpd) της Τουρκίας στο Τζεϊχάν σταμάτησαν μετά από μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή. Ο τερματικός σταθμός BTC, ο οποίος εξάγει αζερικό αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, θα κλείσει στις 6-8 Φεβρουαρίου.

Ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ bank στο Σίδνεϊ, επεσήμανε επίσης το κλείσιμο του τμήματος Φάσης 1 των 535.000 bpd του πετρελαιοπηγείου Johan Sverdrup στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας της Νορβηγίας ως βασικό μοχλό των τιμών.

Οι αγορές πετρελαίου θα παρακολουθήσουν την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη, δήλωσαν αναλυτές. Οι αυξήσεις των επιτοκίων συνήθως ενισχύουν το δολάριο, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει το αργό πιο ακριβό για τους αγοραστές εκτός ΗΠΑ.

Τελευταίες ειδήσεις

-Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,5% για την εβδομάδα λόγω της ύφεσης
-Η ολλανδική κυβέρνηση αύξησε τον στόχο πλήρωσης της εγκατάστασης αποθήκευσης αερίου της Bergermeer στο 90%

Η ενεργειακή πολιτική του Πεκίνου θα στηρίξει έμμεσα την Ευρώπη.

Το 2021, η KINA ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο. Ωστόσο, οι αγορές της μειώθηκαν κατά 20% σε 64 εκατομμύρια τόνους, ή 88 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) σε αεριοποιημένη μορφή το επόμενο έτος, όταν τα lockdown κατέστειλαν την οικονομική δραστηριότητα. Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν τω μεταξύ ώθησε τους Κινέζους εμπόρους να ανακατευθύνουν τα φορτία των ΗΠΑ που εξασφαλίστηκαν μέσω φθηνότερων μακροπρόθεσμων συμβάσεων στην πληγείσα από τον πόλεμο ήπειρο για κέρδος, μια τάση που μπορεί να συνεχιστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε ρεκόρ 131 bcm LNG πέρυσι, 60% περισσότερο από το 2021, δείχνουν τα στοιχεία της Kpler.

Οι οικονομικές προοπτικές της Κίνας έχουν αυξηθεί αφού το Πεκίνο εγκατέλειψε ξαφνικά την πολιτική του για μηδενική Covid τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν θα είναι δραματικά αυξημένη, το κορυφαίο βιομηχανικό όργανο China Electricity Council εκτιμά ότι η κατανάλωση ενέργειας, βασικός δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας, θα αυξηθεί μόλις 6% το 2023 έναντι 10,3% το 2021. Γι’ αυτό οι κινεζικές εισαγωγές LNG προβλέπεται να αυξηθούν μόλις 7% φέτος στα 94 bcm, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων OilChem China, ή 14% κάτω από το ανώτατο όριο του 2021.

Με πληροφορίες Reuters

Σχολιάστε εδώ