«Μαύρες» μέρες σε Τουρκία και Συρία: Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα!

«Μαύρες» μέρες σε Τουρκία και Συρία: Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα!

Πάνω από 5.000 (5.270) είναι πλέον οι νεκροί των φονικών σεισμών σε Συρία και Τουρκία. Στη Συρία έχουν καταγραφεί 1.712 θύματα ενώ χιλιάδες είναι και οι τραυματίες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στην Τουρκία ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.549.

Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν στη Συρία μετά από αρκετούς φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς στη γειτονική Τουρκία, δήλωσαν οι αρχές και οι διασώστες την Τρίτη.

Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε την Τουρκία και τη γειτονική Συρία νωρίς τη Δευτέρα, γκρεμίζοντας χιλιάδες κτίρια, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολυκατοικιών, κατέστρεψε νοσοκομεία και άφησε χιλιάδες ανθρώπους τραυματίες ή άστεγους. Ο Sebastien Gay, ο επικεφαλής της αποστολής στη Συρία για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είπε ότι οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στη βόρεια Συρία ήταν κατακλυσμένες από ιατρικό προσωπικό που εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να ανταποκριθεί στον τεράστιο αριθμό των τραυματιών.

A man carries the body of an earthquake victim in the Besnia village near the Turkish border, Idlib province, Syria. (AP Photo/Ghaith Alsayed)

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 5.000

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε την Τρίτη ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Τουρκία ανήλθε στους 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Συρία σε περισσότερους από 5.000.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι είπε ότι οι έντονες καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη την παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές και τη διεξαγωγή διασώσεων. Είπε ότι μόνο τα οχήματα διάσωσης και βοήθειας επιτρέπεται να εισέρχονται ή να φεύγουν από το Hatay, το Kahramanmaras και το Adiyaman, τρεις από τις επαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Χώρες σε όλο τον κόσμο έστειλαν ομάδες για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης και η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας είπε ότι περισσότερα από 24.400 άτομα έκτακτης ανάγκης βρίσκονται τώρα στο έδαφος. Όμως, με μια τόσο μεγάλη έκταση που επλήγη από τον σεισμό της Δευτέρας και σχεδόν 6.000 κτίρια που επιβεβαιώθηκε ότι κατέρρευσαν μόνο στην Τουρκία, οι προσπάθειές τους είναι πολύ δύσκολες.

Στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν καταφύγια αθλητικά κέντρα και αίθουσες εκθέσεων, ενώ άλλοι πέρασαν τη νύχτα έξω, στριμωγμένοι σε κουβέρτες γύρω από τις φωτιές με το κρύο και τη βροχή να κάνει τη ζωή ακόμη ποιο δύσκολη στην περιοχή

Η Τουρκία έχει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στη συνοριακή περιοχή με τη Συρία και έχει αναθέσει στον στρατό να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης σκηνών για τους άστεγους και ενός νοσοκομείου πεδίου στην επαρχία Χατάι. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι μια ταξιαρχία ανθρωπιστικής βοήθειας με έδρα την Άγκυρα και οκτώ στρατιωτικές ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν επίσης αναπτυχθεί.

Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού ελλιμενίστηκε την Τρίτη στο λιμάνι Iskenderun της επαρχίας, όπου κατέρρευσε ένα νοσοκομείο, για να μεταφέρει επιζώντες που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη στην κοντινή πόλη Μερσίνα. Πυκνός, μαύρος καπνός σηκώθηκε από άλλη περιοχή του λιμανιού, όπου οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε ανάμεσα σε κοντέινερ πλοίων που ανατράπηκαν από τον σεισμό.

Στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, πρωτεύουσα της επαρχίας περίπου 33 χιλιόμετρα (20 μίλια) από το επίκεντρο, οι άνθρωποι κατέφυγαν σε εμπορικά κέντρα, στάδια, τζαμιά και κοινοτικά κέντρα.

Με πληροφορίες απο AP
Φωτο: AP Photo/Khalil Hamra

Σχολιάστε εδώ