Αυτόνομος και διμέτωπος ο Ανδρουλάκης
–Ισχυρό ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη
Πολιτική αυτονομία – διμέτωπος αγώνας. Στο δίπτυχο αυτό συμπυκνώνεται η στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις εκλογές. Κεντρικός στόχος ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα δώσει τη δυνατότητα στο Κίνημα όχι απλά να διαδραματίσει κομβικό ρόλο, αλλά να βάλει τη σφραγίδα του στις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις.
«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής μιας νέας εποχής», υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ο Ν. Ανδρουλάκης. Η απόφασή του είναι οριστική και αμετάκλητη: Το Κίνημα θα πορευτεί προς τις εκλογές αυτόνομο «χωρίς παζάρια και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις», όπως σημειώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.
«Δύναμή μας είναι η πολιτική μας αυτονομία», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η κριτική του Κινήματος θα είναι το ίδιο σκληρή προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επισημαίνει και θα αναδεικνύει τα κακώς κείμενα και των δύο κομμάτων.
Ο πήχης για τις εκλογές έχει μπει ψηλά: Ο στόχος είναι ένα ποσοστό της τάξης του 12% – 14%, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με αυτό που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2019. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορεί να θέσει τους όρους του για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αν κι εφόσον αυτό είναι εφικτό. Πρόθεση του κ. Ανδρουλάκη είναι να αξιοποιήσει προς αυτήν την κατεύθυνση την τρίτη εντολή που θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές. Ωστόσο, οι όροι που –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις (πληροφορίες)– σκοπεύει να θέσει ίσως καταστήσουν απαγορευτική μια συμφωνία είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν, π.χ., επιμείνει στη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης να είναι τρίτο πρόσωπο και όχι ένας εκ των Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, αυτό είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο να το δεχθούν από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.
Δυστοκία θα προκύψει ωστόσο και ως προς τις προγραμματικές θέσεις, αλλά και όσον αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση. Ο κ. Ανδρουλάκης θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον, για να μη χρεωθεί εκείνος το αδιέξοδο και την ακυβερνησία που θα φέρουν οι… επαναληπτικές εκλογές.
Δεύτερον, διότι στο ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν… δεύτερες εκλογές, καθώς φοβούνται ότι με την πόλωση που θα επικρατήσει υπάρχει κίνδυνος μερίδα ψηφοφόρων τους να μετακινηθεί σε κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα για να τερματιστεί η ακυβερνησία. Κατά πολλούς, το… ιδανικό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία από τις πρώτες εκλογές. Έτσι ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα χρειαζόταν να μπει σε… διλήμματα συνεργασίας, θα απέφευγε και τις δεύτερες εκλογές.
Η υπόθεση των υποκλοπών, με τις προεκτάσεις που πήρε, διεύρυνε το ρήγμα στις σχέσεις του Κινήματος με την κυβέρνηση, μειώνοντας κι άλλο τις πιθανότητες μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά και το κλίμα στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά εύκρατο και υγιεινό είναι. Η θεωρία της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την οποία αν το Κίνημα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία αυτό θα είναι «προϊόν εκβιασμού» του Ν. Ανδρουλάκη με αντικείμενο τις υποκλοπές, προκάλεσε κύματα οργής από τη Χαριλάου Τρικούπη.