Αλ. Τσίπρας: Αν απαντήσετε γιατί παρακολουθούσατε τους πάντες θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες
Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό ότι δεν έχει μεριμνήσει καθόλου εδώ και τέσσερα χρόνια για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι βάζει “τις ένοπλες δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων στον Τουρκικό και τον Συριακό λαό, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που αποτελεί “προεκλογική” εξαγγελία της κυβέρνησης και αφορά αποσπασματικά μόνο ένα κομμάτι των ενόπλων δυνάμεων, το στόλο. Τόνισε, δε, πως η “εθνική ασφάλεια” απαιτεί “ενότητα” και τον κατηγόρησε ότι “εξαπέλυσε” για ακόμα μία φορά “επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους” αφήνοντας αιχμές ότι είναι “μειοδότες” προκειμένου να εξυπηρετήσει “μικροπολιτικές σκοπιμότητες”.
Συγκεκριμένα, του καταλόγισε ότι επιχειρεί να παριστάνει “τον μόνο πατριώτη” και “προστάτη της Εθνικής ‘Αμυνας”, κουνώντας το δάχτυλο στους πολιτικούς του αντιπάλους και εγκαλώντας τους για “έλλειμμα πατριωτισμού”. “Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε ;”, διερωτήθηκε, ενώ σχολίασε δεικτικά πως “από την πολλή προστασία” είχε “καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων”. “Πατερούλης και μεγάλος αδελφός, ταυτόχρονα”, δήλωσε, αποδίδοντας στον πρωθυπουργό, “μεγάλες κορώνες”, “υποκρισία”, προκειμένου να αποφύγει τις “απαντήσεις”. Έκανε, δε, αναφορά, στην πρόσφατη τραγωδία με το θάνατο των δύο Ικάρων, υποστηρίζοντας πως ενώ “θα έπρεπε να μας ενώνει”, ακόμα και γι’ αυτό κάποιοι βουλευτές της ΝΔ επιχειρούν να κάνουν “διαχωρισμό πατριωτισμού” και χαρακτηρίζοντας “έσχατη καπηλεία” να βάζουν τις ένοπλες δυνάμεις “στην εκλογική αντιπαράθεση”.
Αντιπαραβάλλοντας τα “15 δισ.” των δαπανών για εξοπλιστικά και την “υπεροκοστολόγηση του αεροπορικού κέντρου της Καλαμάτας” με την μέριμνα για το έμψυχο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι “δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ” στους άνδρες και τις γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα. “Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προεκλογικά δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα, παρά μόνο ένα δίκαιο αίτημα που αφορά το στόλο”, είπε, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα αποτελούν “υποσχέσεις” για μετά τις εκλογές.
Παραπέμποντας στη συνέχεια στην προηγούμενη διακυβέρνηση επί ΣΥΡΙΖΑ,, επισήμανε ότι “μέτραγαν και το τελευταίο ευρώ” και παρά τη “διεθνή επιτροπεία” έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να κρατήσουν υψηλό ηθικό στις ένοπλες δυνάμεις και να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα, σε αντίθεση με τις προμνημονιακές κυβερνήσεις, στις οποίες καταλόγισε ότι είχαν “κάνει τα εξοπλιστικά προγράμματα όχημα για σπατάλες, πλουτισμό και μίζες” και γι΄ αυτό, μεταξύ άλλων “χρεοκοπήσαμε και μπήκαμε σε μνημόνια”.
Επισήμανε, μάλιστα, ότι παρά τους περιορισμούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να γίνει το έργο της αναβάθμισης των F16 σε Viper στην ΕΑΒ, ενώ στις αντίστοιχες συμφωνίες της τωρινής κυβέρνησης “ούτε ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα” δεν εμπλέκεται.
Εξάλλου, έκανε λόγο για σειρά “ευνοϊκών ρυθμίσεων” για θέματα μέριμνας των στρατιωτικών” που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένες από τις οποίες, όπως τόνισε, “ακύρωσε” η τωρινή κυβέρνηση, “όπως για παράδειγμα την πρόσθετη ασφαλιστική 5ετία για όλα τα στελέχη που καταργήθηκε με το νόμο διάλυσης της εργασίας, από τον κ. Χατζηδάκη”.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε αναλυτικά και σε άλλες ρυθμίσεις για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η επιστροφή “εφάπαξ του 50% των περικοπών που αντισυνταγματικά παρακράτησε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014” ή η αποζημίωση νυχτερινής εργασίας για την οποία είπε πως η ΝΔ υπέγραψε “μια ΚΥΑ έκτρωμα”, ενώ την κατηγόρησε, μεταξύ άλλων ότι έκανε “κόλπα” με τα ταμεία των στρατιωτικών και πήγε να αυξήσει επιπλέον τις “κρατήσεις” τους.
Καταλόγισε στον πρωθυπουργό “αδιαφορία” για “το πως επιβιώνουν μέσα σε συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων” και έκανε επίσης λόγο για έλλειψη “βούλησης” από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την πρόωρη αποστρατεία των ΕΠΟΠ, στην ηλικία των 50 ετών, οι οποίοι “θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο και χωρίς σύνταξη”, αλλά και για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας που “ακόμα παίρνουν μισθό Ανθυπασπιστή”, για τους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών που αδικούνται μισθολογικά σε σχέση σπουδαστές των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας, για τους στρατευσίμους, που παίρνουν “ψίχουλα”, για τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές όπως και γενικότερα “για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν με προσωπικό, καθώς δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη πολιτικού προσωπικού”.
Προέβλεψε, μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα εμφανίσει προεκλογικά το “πολυδιαφημισμένο ενιαίο μισθολόγιο για την κάλυψη των αδικιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων”, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι κανείς δε θα πιστέψει μια κυβέρνηση που “δεν αναγνωρίζει αναδρομικότητα στις οφειλές της, που περικόπτει κάθε πιθανή απολαβή όπως τα νυκτερινά, που δεν αποζημιώνει στελέχη με διάφορες δικαιολογίες, που δίνει παροχές και ταυτόχρονα τις παίρνει με αντίμετρα, που απολύει Αξιωματικούς εκτός οργανικών θέσεων με τη δικαιολογία ότι θέλει να προσλάβει νέους ΕΠΟΠ, που θέτει αντισυνταγματικά σε αναστολή προσωπικό των νοσοκομείων, που δεν έχει ανακοινώσει καν ποια προβλήματα έχει εντοπίσει στο τρέχον μισθολόγιο”.
“Τα στελέχη και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων κύριε Μητσοτάκη, σας έχουν καταλάβει”, είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε σε αναφορές του πρωθυπουργού στα ζητήματα της επικαιρότητας, υποστηρίζοντας πως είναι “οξύμωρο” να μιλάει εκείνος για “εκτροπή” όσον αφορά την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απέχει από τις ψηφοφορίες.
“Μιλάτε για εκτροπή εσείς που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία του στρατεύματος;” , διερωτήθηκε, ενώ εξήγησε πως πρόκειται για μία “θεσμική επιλογή” που έχει επιλέξει πολλές φορές και η παράταξή της ΝΔ και πιο πρόσφατα, όπως είπε, το 2019 όταν αποχώρησε από τη Βουλή μετά τις Ευρωεκλογές και μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, αλλά και παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Αβέρωφ.
Υποσχέθηκε, δε, ότι αν ο πρωθυπουργός απαντήσει γιατί “έδωσε εντολή” να γίνουν αυτές οι παρακολουθήσεις, θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ψηφοφορίες.
Σχολίασε, επίσης, ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στον Economist στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, οφείλεται στην έξοδο από τα μνημόνια και ότι η ίδια έκθεση για την οποία είναι “περήφανος” μιλάει για φίμωση δημοσιογράφων και το σκάνδαλο των υποκλοπών.
“Τα πειστήρια του εγκλήματος Μητσοτάκη βρίσκονται στα ράφια των σούπερμάρκετ, στα πρατήρια βενζίνης, στους λογαριασμούς ρεύματος”, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ επιστρέφοντας στο θέμα των ενόπλων δυνάμεων, έκανε λόγο για έλλειψη “εμπιστοσύνης” στο πρόσωπό του. “Η εθνική ασφάλεια και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν χτίζεται με κορώνες αλλά με σεβασμό”, είπε και τον κάλεσε να αφήσει “τις Ένοπλες Δυνάμεις που τόσο πολύ έχει απαξιώσει έξω από τις προεκλογικές σκοπιμότητες”.
Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Γιατί αφού είστε τόσο σίγουρος δεν έρχεστε να πάμε αύριο σε τηλεμαχία;
«Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης είναι αδαής, σίγουρα είναι πολύ αμήχανος σήμερα, αλαζών και ψεύτης σε πάρα πολλά από όσα είπε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.
Και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό , είπε :«για να σπάσω την αμηχανία σας, για να συγκρίνουμε τα προεκλογικά προγράμματα μας που κατατίθενται στο λαό,είμαι ανοικτός για οποιαδήποτε σύγκριση και σύγκρουση, ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία να μιλήσουμε για το αύριο. Επτά χρόνια το αποφεύγετε. Γιατί αφού είστε τόσο σίγουρος δεν έρχεστε και κρύβεστε;»