Βιβλική καταστροφή με εκατοντάδες νεκρούς σε Τουρκία και Συρία απο τον σεισμό… Από τους ισχυρότερους εδώ και έναν αιώνα

Βιβλική καταστροφή με εκατοντάδες νεκρούς σε Τουρκία και Συρία απο τον σεισμό… Από τους ισχυρότερους εδώ και έναν αιώνα

– Ο 2ος ισχυρότερος στην νεότερη ιστορία της Τουρκίας!

Δύο σεισμοί – από τους ισχυρότερους εδώ και έναν αιώνα – έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία σήμερα, ισοπεδώνοντας ολόκληρες περιοχές, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες χιλιάδες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του επλήγη από την «μεγαλύτερη καταστροφή» μετά τους σεισμούς το 1939 στο Ερζιντζάν, όπου σχεδόν 32.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Αναχώρησε η ελληνική αποστολή βοήθειας για την Τουρκία 

Αυξάνεται ραγδαία ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Γκαζιαντεπ. Εκτιμήσεις για χιλιάδες θύματα. Αισθητός σε Λίβανο και Κύπρο ο σεισμός.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν τη Δευτέρα με τον αριθμό, δυστυχώς να αυξάνεται, μετά από έναν μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε την κεντρική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, καταρρέοντας κτίρια και πυροδοτώντας έρευνες για επιζώντες στα ερείπια.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, δήλωσε ακόμα ότι περισσότερα από 1.700 κτίρια υπέστησαν ζημιές σε 10 τουρκικές πόλεις, από τον φονικό σεισμό.

Δεκάδες άλλοι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων. Ανέφερε μια σειρά σεισμών, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ. Ο σεισμός της Δευτέρας διήρκεσε περίπου ένα λεπτό.

 

«Τρακουνηθήκαμε τουλάχιστον τρεις φορές πολύ δυνατά».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι 284 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.323 τραυματίστηκαν, καθώς οι αρχές ανακατεύτηκαν με σωστικά συνεργεία και αεροσκάφη προμηθειών για την πληγείσα περιοχή, ενώ κήρυξαν «επίπεδο 4 συναγερμού» που ζητά διεθνή βοήθεια.

Στη Συρία, ήδη κατεστραμμένη από περισσότερα από 11 χρόνια εμφυλίου πολέμου, ένας κυβερνητικός υγειονομικός αξιωματούχος είπε ότι περισσότεροι από 237 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 600 τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι στις επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λατάκια, όπου πολλά κτίρια κατέρρευσαν.

@REUTERS/Sertac Kayar

Στο βορειοδυτικό τμήμα που ελέγχεται από τους αντάρτες της Συρίας, μια υπηρεσία διάσωσης ανέφερε ότι δεκάδες σκοτώθηκαν.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο RTR έδειξε τους διασώστες στην επαρχία Osmaniye να χρησιμοποιούν μια κουβέρτα για να μεταφέρουν έναν τραυματία έξω από ένα τετραώροφο κτίριο που κατέρρευσε και να τον βάζουν σε ασθενοφόρο. Ήταν ο πέμπτος που ανασύρθηκε από τα ερείπια, ανέφερε.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τους κυβερνήτες οκτώ επαρχιών που επλήγησαν για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την κατάσταση και τις προσπάθειες διάσωσης, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του ενώ ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να εξετάσει τις ζημιές και να συζητήσει τα επόμενα βήματα, ανέφερε το γραφείο του.

Ήταν ο πιο σφοδρός σεισμός της Τουρκίας από το 1999, όταν ένας παρόμοιου μεγέθους κατέστρεψε το Ιζμίτ και την πυκνοκατοικημένη περιοχή της ανατολικής Θάλασσας του Μαρμαρά κοντά στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας περισσότερους από 17.000.

Φωτο: REUTERS/Khalil Ashawi

Σχολιάστε εδώ