Ειδήσεις – Νέα και επικαιρότητα

Ειδήσεις – Νέα και επικαιρότητα

♣ Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στις τελευταίες ευρωεκλογές ψήφισαν 12.000 Έλληνες από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι τώρα οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα και η αίτησή τους έχει εγκριθεί δεν ξεπερνούν τους 4.000. Και προχωράμε…

♣ Στην Ελλάδα η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων σε παράκτιες περιοχές αυξήθηκε από 236.500 τόνους το 2012 σε 258.500 τόνους το 2018, στη δε Τουρκία από 3.078.600 τόνους το 2012 σε 3.453.300 τόνους το 2018. Κάθε Έλληνας παράγει 24,1 κιλά πλαστικών απορριμμάτων τον χρόνο και κάθε Τούρκος 42,4!

♣ Αυτή κι αν είναι… Δημοκρατία! Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις απέρριψε τη διδασκαλία νέου μαθήματος, ακαδημαϊκού επιπέδου, σχετικά με τις αφροαμερικανικές σπουδές, που προσφερόταν σε μαθητές λυκείου από τον Οργανισμό College Board.

♣ Ξεχειλίζει η Δημοκρατία και στην Εκκλησία της Αγγλίας! Πρόσφατα, καταλαβαίνοντας τι κάνει, ζήτησε συγγνώμη για τη διαχρονική μεταχείρισή της απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, παρότι εξακολουθεί να απαγορεύεται να παντρεύονται τα ομόφυλα ζευγάρια στους χώρους της.

♣ Φακέλωμα και στη Βαρσοβία! Ξεχειλίζει και εκεί η… Δημοκρατία! Νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας διευρύνει σημαντικά τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης πολιτών από τις διωκτικές αρχές, δίνοντας πρόσβαση μέχρι και στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο! Το κυβερνών κόμμα έφτασε στο σημείο να απαιτεί να έχει ΑΜΕΣΗ πρόσβαση στα μηνύματα των πολιτών! Πίσω στη δικτατορία, δηλαδή!

♣ Πριν από μία εβδομάδα η Microsoft ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει 10.000 υπαλλήλους της, καθώς οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν τις δαπάνες που έκαναν στον ψηφιακό τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με φόντο την οικονομική αβεβαιότητα. Οι πελάτες της Microsoft, όπως λέει τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σάτια Ναντέλα, προσπαθούν πλέον «να κάνουν περισσότερα με λιγότερα»!

♣ Στα 266 εκατ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ το 2022! Η μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο σημειώθηκε το 3ο τρίμηνο με 18% αύξηση των πωλήσεων και στο 4ο τρίμηνο με 10% σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2021. Ο μέσος καταναλωτής το 2022 αγόρασε 34,3 προϊόντα σε κάθε παραγγελία του, ξοδεύοντας 78 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

♣ «Ο τουρισμός μας αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Και τουρισμός χωρίς στήριξη από το κράτος δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανταγωνιστικός. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, όπως και σε πολλά άλλα μεγάλα θέματα, μοιάζει να στέλνει την τουριστική ανάπτυξη στις γνωστές καλένδες», τονίζει ο Γιώργος Νικητιάδης, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.

♣ Πάνω από 10 δισ. ευρώ θα είναι ο τζίρος στην εστίαση μέχρι το 2024! Το 2022 η αγορά του foodservice σημείωσε ανάκαμψη με 9,7 δισ. ευρώ, ανακτώντας τα 2 από τα 3 δισ. ευρώ που έχασε το 2020 και το 2021 λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

♣ Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν πάνω από 17.801 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού οχήματος. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο της δράσης ήταν 19.000 (9% για αυτοκίνητα, 22% για δίκυκλα – τρίκυκλα και 69% για ποδήλατα).

♣ Ο Όμιλος Citadel του Κεν Γκρίφιν εξασφάλισε για τους πελάτες του κέρδη 16 δισ. δολαρίων το 2022. Πρόκειται για νέο ρεκόρ κερδών μετά τα 15,6 δισ. δολ. που είχε εξασφαλίσει ο Τζον Πόλσον στο περίφημο σορτάρισμα της στεγαστικής πίστης το 2007. Η Citadel διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 54 δισ. δολαρίων. Τα συνολικά κέρδη από τις συναλλαγές της εταιρείας ανήλθαν σε 28 δισ. δολ., που σημαίνει ότι χρέωσε στους πελάτες της 12 δισ. δολάρια για έξοδα και προμήθειες.

♣ «Τα πράγματα δεν είναι υπέροχα, αλλά είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι θα μπορούσαν να είναι», ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Ντάνιελ Πίντο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, συνόψισε την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, και όχι μόνο.

♣ Έχει απόλυτο δίκιο ο νέος πρόεδρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μετάλλων Eurometaux Ευάγγελος Μυτιληναίος που επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο καρότο και λιγότερο μαστίγιο από τις ευρωπαϊκές πολιτικές». Και υπογράμμισε ότι «το αγοράζω ευρωπαϊκά δεν είναι πλέον θέμα ταμπού»!

♣ Μειώσεις από 5% μέχρι και 18% έρχονται στις τιμές κάποιων τροφίμων, κυρίως σε έλαια και γαλακτοκομικά των οποίων η πρώτη ύλη είναι εισαγόμενη. Οι τιμές σε αυτήν τη… φάση είναι χαμηλότερες! Χάρη μάς κάνουν…

♣ Τα προηγούμενα χρόνια το υπουργείο Οικονομικών διεκδίκησε μέσω ενστάσεων και αγωγών περίπου 20.000 ακίνητα. Προς το παρόν, το Δημόσιο δεν διεκδικεί «δάση» στη Νέα Ιωνία και στο Γαλάτσι.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 

 


Σχολιάστε εδώ