Κώστας Ζαχαριάδης στο “Π”: Δυσπιστία στις κάλπες
Του
ΚΩΣΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ
Βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών,
Τομεάρχη Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ
Η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη συνομιλεί με το παρακράτος. Πρωτόγνωρες καταστάσεις για την Ελληνική Δημοκρατία, για ευρωπαϊκή χώρα. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού «Predator».
Στις 28 Δεκεμβρίου –και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων η ΑΔΑΕ είχε ήδη βρει ευρήματα επισυνδέσεων νομότυπων της ΕΥΠ, πέραν αυτών του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη, και για τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή κ. Κύρτσου και του δημοσιογράφου κ. Τέλλογλου– ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε επισήμως, γραπτώς, να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή, ώστε να διαλευκάνει εάν ετέθη πράγματι σε επισύνδεση από την ΕΥΠ, με διάταξη υπογεγραμμένη από την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ, ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας κ. Φλώρος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας κ. Λιακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, κ. Λάγιος και κ. Αλεξόπουλος. Και η απάντηση που έλαβε, επίσημα, ήταν «έξι στα έξι». Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη. Και έτσι έχουμε φτάσει στον αριθμό δέκα επισήμως.
Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη. Ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αρνούνταν κάθε ευθύνη, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τα τεκμήρια των ίδιων των πράξεών του. Αποδεικνύεται ότι υπερέβη κατ’ εξακολούθηση τα όρια που θέτουν η συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκρότησαν έναν μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων, όταν, δε, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή.
Ο κ. Μητσοτάκης πήρε από την πρώτη μέρα την ΕΥΠ στο γραφείο του. Τοποθέτησε από την πρώτη μέρα έναν δικό του άνθρωπο ως διοικητή της ΕΥΠ, παρόλο που δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου, γι’ αυτό και άλλαξε τον νόμο. Τοποθέτησε αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ την κ. Βλάχου. Έχρισε «βοηθό εκπληρώσεως» τον ανιψιό του για τον συντονισμό αυτού του δικτύου. Αξιοποίησε τις σχέσεις της χώρας μας με άλλες χώρες με προηγμένη τεχνολογία και κατάφερε να διαθέσει σε αυτό το εγκληματικό του δίκτυο το κακόβουλο λογισμικό «Predator».
Όταν ο δημοσιογράφος Κουκάκης τυχαία ανακάλυψε ότι παρακολουθείται, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν κλονίστηκε, αλλά έσπευσε να νομοθετήσει, ώστε η ΑΔΑΕ να μην έχει δικαίωμα να τον ενημερώσει μετά το πέρας της παρακολούθησής του. Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε ότι στο κινητό του έγιναν απόπειρες επιμόλυνσης με το κακόβουλο λογισμικό, ο κ. Μητσοτάκης έστελνε στην Επιτροπή Θεσμών τον κ. Κοντολέοντα να λέει, ψευδώς, ότι ουδέποτε η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του τηλέφωνο. Όταν χάρη στην επιμονή του κ. Ράμμου υπήρξε έλεγχος στους παρόχους, παρά τις συστάσεις που του έγιναν, αποκαλύφθηκε η νομότυπη παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Τότε έριξε την ευθύνη στον ανιψιό του και ξεκίνησε την επιχείρηση συγκάλυψης. Και το βασικό σκάνδαλο διασταυρώθηκε με ένα ίσως ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο, που αποδεικνύει τη νοοτροπία συμμορίας, που έχει ως κανόνα δράσης της τη σιωπή, την ομερτά.
Σκοτάδι στο όνομα του απορρήτου. Τα έβαλε με έναν δημόσιο λειτουργό, τον κ. Ράμμο, πρώην αντιπρόεδρο του ΣτΕ, που είχε το σθένος και την αξιοπρέπεια να κάνει το καθήκον του. Επί έξι μήνες ψεύδεται, ισχυριζόμενος ότι δήθεν δεν γνώριζε, ότι δήθεν δεν έγιναν ποτέ παρακολουθήσεις. Στις τελευταίες μάλιστα τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, στις συζητήσεις στη Βουλή, στις δημόσιες δηλώσεις του διαρκώς προσπαθεί να κάνει τον ανήξερο και λέει ψέματα. Είπε ψέματα και στην τελευταία συνεδρίαση στη Βουλή στις 8 Δεκεμβρίου. Έλεγε: «Μα πώς είναι δυνατόν να παρακολουθείτο ο κ. Φλώρος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, πώς είναι δυνατόν εγώ να παρακολουθώ τον κ. Χατζηδάκη, που τον γνωρίζω τόσα χρόνια και είμαστε φίλοι;». Έληξε τη συνεδρίαση πριν την ώρα της για να μην απαντήσει αν θα παραιτηθεί εφόσον αποκαλυφθεί ότι τους παρακολουθούσε.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές πολιτικής υπεράσπισής του, που και οι δυο οδηγούν στην παραίτησή του: Η πρώτη είναι να αποδεχθεί πως στην ΕΥΠ, που έχει υπό την εποπτεία του, λειτουργούν ρυπαρά δίκτυα που κάνουν παράνομες παρακολουθήσεις και έχουν κάνει σουρωτήρι και το στράτευμα και την κυβέρνηση, εφόσον παρακολουθείται και ο κ. Χατζηδάκης. Άρα, αν δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. Μητσοτάκης είναι ανίκανος, δεν κάνει για πρωθυπουργός, πρέπει να παραιτηθεί. Είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. Ως προς τη δεύτερη, αν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις είναι εξίσου επικίνδυνος, γιατί είναι ο ίδιος που καθοδηγεί και ενορχηστρώνει τις παρακολουθήσεις.
Είμαι σίγουρος ότι η δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι πρέπει. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των πολιτικών δικαιωμάτων. Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουμε ευθύνη για τη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών της. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρωτοστατεί με όλες τις δυνάμεις του σε αυτόν τον αγώνα και περιμένουμε τη συμβολή όλων των δημοκρατικών σχημάτων στον αγώνα αυτόν.
Δυσπιστία στις κάλπες… Οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στη συμμετοχή, και για αυτό απευθυνόμαστε σε όλες και όλους με το πρόγραμμά μας. Το προσκλητήριο είναι καθαρό: Δημοκρατία, διαφάνεια, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ανάπτυξη, αξιοκρατία, αλληλεγγύη. Αυτό είναι το στοίχημα των επομένων εκλογών.