Αλλάζει όψη η πλατεία Καραϊσκάκη στο Νέο Φάληρο

Αλλάζει όψη η πλατεία Καραϊσκάκη στο Νέο Φάληρο

Μια πολύ σημαντική και πρωτότυπη διαμόρφωση της πλατείας Καραϊσκάκη στο Νέο Φάληρο σχεδιάζει ο Δήμος Πειραιά για να αναδείξει καλύτερα τον χώρο, να τον κάνει πιο λειτουργικό και πιο όμορφο, αλλά και να του αποδώσει την αξία και τη σημασία που του αρμόζει, αφού εκεί φιλοξενούνται τα οστά του αρχιστράτηγου της Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη αλλά και 21 άλλων ηρώων που έπεσαν μαζί του, μαχόμενοι υπέρ πατρίδος.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Αργουδέλης και ο πρόεδρος της Γ’ Κοινότητας Χαράλαμπος Λιακόσταυρος ανέλυσαν τον σχεδιασμό της νέας πλατείας, παρουσίασαν τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και μίλησαν για τις δυνατότητες και τις διευκολύνσεις που θα παρέχει στον κόσμο ο νέος σχεδιασμός, η χωροθέτηση και οι προδιαγραφές της πλατείας που θα δημιουργηθεί.

Η νέα πλατεία θα αποπνέει πάνω απ’ όλα σεβασμό στη μνήμη του Καραϊσκάκη, αφού σε αυτήν βρίσκεται ο τάφος του, που είναι το πρώτο μνημείο ήρωα του 1821 που έγινε μετά την απελευθέρωση. Παράλληλα θα γίνουν δυναμικές παρεμβάσεις για αναβάθμιση των χωρών της αλλά και επέκτασή της όπου είναι δυνατόν για αναβάθμιση των χώρων πρασίνου.

Η καινοτομία θα βρίσκεται στη δημιουργία δύο κήπων με χαμηλή βλάστηση πέριξ των δύο μνημείων, που θα έχουν το σχήμα δάφνινων στεφανιών, που θα αποδίδουν τιμή στους ήρωες του 1821, αλλά θα παραπέμπουν και στον Ολυμπιακό, το έμβλημα του οποίου είναι ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος. Θα υπάρχει επίσης και σιντριβάνι με 21 πίδακες, όσοι και οι ήρωες που είναι θαμμένοι στην πλατεία.

Την ποιότητα του σχεδιασμού της πλατείας χαρακτήρισε πολύ καλή και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί είναι ο πλέον ειδικός για να την κρίνει, αφού είναι καθηγητής στο ΕΜΠ, ενώ τόνισε ότι είναι λογικός και ο προϋπολογισμός του έργου, που ανέρχεται σε 2,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν πλοκάμια που θα οδηγούν στον σταθμό του τραμ και θα ενισχύουν τον δημόσιο χώρο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ