Η Rolls Royce σχεδιάζει πυρηνικό αντιδραστήρα που θα… ελαχιστοποιήσει τον χρόνο των ταξιδιών στην Άρη

Η Rolls Royce σχεδιάζει πυρηνικό αντιδραστήρα που θα… ελαχιστοποιήσει τον χρόνο των ταξιδιών στην Άρη

Η Rolls-Royce δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα ένα πρώιμο σχέδιο ενός μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα σχάσης!

Σύμφωνα με το σχέδιο το σύστημα θα αξιοποιεί την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη διάσπαση των ατόμων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή τροφοδοσία βάσεων αστροναυτών στη Σελήνη ή στον Άρη. Θα μπορούσαν επίσης να επιταχύνουν δραματικά το ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη. Με τα σημερινά συστήματα προώθησης το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει από έξι έως εννέα μήνες.

«Κάθε σωματίδιο ουρανίου είναι εγκιβωτισμένο σε πολλαπλά προστατευτικά στρώματα που λειτουργούν ως σύστημα συγκράτησης, καθιστώντας τον ανθεκτικό σε ακραίες συνθήκες», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η Rolls-Royce.

 

Η NASA και η DARPA ανακοίνωσαν πρόσφατα σχέδια για την κατασκευή ενός πυρηνικού θερμικού πυραύλου έως το 2027.

Η πυρηνική σύντηξη – η πηγή ενέργειας του Ήλιου και άλλων άστρων, η οποία απορρέει από τη συγχώνευση ατόμων – θα μπορούσε επίσης μια μέρα να χρησιμοποιηθεί στις διαστημικές πτήσεις. Ωστόσο, αυτή η πηγή ενέργειας δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη εδώ στη Γη.

Μιλώντας γενικά, ορισμένες από τις ανησυχίες της διαστημικής σχάσης ή της ισχύος σύντηξης περιλαμβάνουν την ασφάλεια για τους αστροναύτες. φορητότητα, καθώς περισσότερη μάζα σημαίνει πιο ακριβή αποστολή. και μακροζωία σε ένα σκληρό και τραχύ περιβάλλον.

Μερικές από τις ανησυχίες για την ενέργεια σχάσης ή σύντηξης στο διάστημα περιλαμβάνουν την ασφάλεια των αστροναυτών, τη δυνατότητα μεταφοράς, καθώς μεγαλύτερη μάζα σημαίνει ακριβότερη αποστολή, και την επιβίωση σε ένα σκληρό και τραχύ περιβάλλον

Ωστόσο, η πυρηνική ενέργεια είναι βασικό στοιχείο της εξερεύνησης του διαστήματος, τόσο στην πραγματικότητα όσο και στην επιστημονική φαντασία. Η τεχνολογία βοήθησε ακόμη και να τροφοδοτήσει ένα αστείο στην ταινία του 2015 “The Martian”. Στην ταινία, ο αστροναύτης Mark Watney (που υποδύεται ο Matt Damon) – σε αναζήτηση ζεστασιάς σε ένα μη θερμαινόμενο όχημα και σκάβοντας απεγνωσμένα για έναν αντιδραστήρα θαμμένο σε ρεγόλιθους για λόγους ασφαλείας – είπε ότι το εκπαιδευτικό του εγχειρίδιο Red Planet είχε μια ενότητα σχετικά με τις επιφανειακές λειτουργίες με την ένδειξη “Don”… Μην ξεθάψεις το μεγάλο κουτί του πλουτωνίου, Μαρκ».

Πηγή: Space

Σχολιάστε εδώ