Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την αυτοδυναμία

Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την αυτοδυναμία

Μπορεί στα κομματικά επιτελεία να προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις πρώτες εκλογές (με την απλή αναλογική), για τη «μητέρα των μαχών», όπως έχει χαρακτηρισθεί, ω­στόσο το βλέμμα τους είναι σταθερά στραμμένο στις… δεύτερες εκλογές, καθώς σε αυτές ενδεχομένως θα κριθεί η υπόθεση της αυτοδυναμίας, αν και εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ή αν θα απαιτηθεί και τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, μόνο η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να διεκδικήσει τον συγκεκριμένο στόχο, εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την ανατροπή και μετατρέψει τις πρώτες εκλογές σε ντέρμπι και η μεταξύ τους διαφορά κινηθεί από μία έως τρεις μονάδες.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, τρεις θα είναι κυρίως οι παράγοντες που θα κρίνουν την αυτοδυναμία:
Ο πρώτος είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα. Με βάση τον εκλογικό νόμο, για να αγγίξει το όριο της αυτοδυναμίας πρέπει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό πάνω από 37% – 38%. Με χαμηλότερο ποσοστό θα χρειαστεί ένας συνδυασμός ευνοϊκών γεγονότων για να έχει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με το άθροισμα της δύναμης των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό τους τόσο πιο χαμηλά θα πάει ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Π.χ. αν στη Βουλή μπουν επτά κόμματα, ο πήχης θα φτάσει στο 38%, αν είναι οκτώ θα πάει ακόμη ψηλότερα.

Ο τρίτος παράγοντας που θα κρίνει την αυτοδυναμία, αλλά όχι με τόσο μεγάλη επιδραστικότητα όση οι παραπάνω δύο, είναι το ποσοστό που θα πάρει το δεύτερο κόμμα και η διαφορά από το πρώτο. Όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο περισσότερες θα είναι οι έδρες που θα κερδίσει το πρώτο κόμ­μα σε βάρος του δεύτερου. Μιλάμε, ωστόσο, για μονοψήφιο αριθμό εδρών, που σημαίνει ότι αυτό από μόνο του δεν μπορεί να κρίνει την αυτοδυναμία, μπορεί όμως σε συνδυασμό με τους πρώτους δύο παράγοντες (ποσοστό πρώτου κόμματος, αριθμός των εκτός Βουλής κομμάτων) να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Προς το παρόν, τα κόμματα, και ειδικώς τα δύο μεγάλα, βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά ως προς το ζήτημα της αυτοδυναμίας. Δεδομένου ότι τα πάντα θα κριθούν και από τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών.

Οι σχεδιασμοί θα ξεκινήσουν την επομένη των εκλογών με την απλή αναλογική και με τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει από την κάλπη. Για τον λόγο αυτό και Μαξίμου και Κουμουνδούρου αντιπαρατίθενται μέσα σε κλίμα σκληρής πόλωσης και σκανδαλολογίας, που θα γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς θα πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών.


Διχάζονται…

Τον απόλυτο διχασμό ως προς το τι θέλουν οι πολίτες να γίνει την επομένη των εκλογών καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της GPO. Πιο συγκεκριμένα, το 50,9% τάσσεται υπέρ των επαναληπτικών εκλογών, αν δηλαδή δεν προκύψει αυτοδυναμία. Στην πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, το 45,9% προτιμά να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Εδώ υπερτερούν σαφώς οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: EUROKINISSI


Σχολιάστε εδώ