Αυξημένες οι νοσηλείες παιδιών λόγω κορονοϊού και χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού!

Ανησυχούν οι παιδίατροι!

–Νοσηλεύτηκαν 7.627 παιδιά, 75 εισήχθησαν σε ΜΕΘ και 11 κατέληξαν…

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη, στη χώρα μας μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου του 2022 είχαν νοσηλευτεί 7.627 παιδιά, εκ των οποίων τα 75 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ, ενώ 11 δυστυχώς κατέληξαν.

Οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά μεγαλύτεροι σε σχέση με άλλα λοιμώδη νοσήματα για τα οποία εμβολιάζεται καθολικά ο παιδιατρικός πληθυσμός. Αν και μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ενάντια στον SARS-CoV-2, ο εμβολιασμός των παιδιών παραμένει σε χαμηλά ποσοστά.

Η Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 μεταξύ των παιδιών, καθώς και για τις επίσημες συστάσεις σχετικά με τον παιδιατρικό εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19 στη χώρα μας, οι οποίες δεν ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό των παιδιών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κωνσταντίνος Νταλούκας και ο γενικός της γραμματέας Ιωάννης Ρίτσας επισημαίνουν: «Θεωρούμε ότι εφόσον υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα πρέπει να έχουν δικαίωμα τα παιδιά καθολικά να εμβολιαστούν και να λαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις. Αν και τα παιδιά στην πλειονότητά τους εμφανίζουν ήπια νόσο, υπάρχει ακόμα ισχυρή πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή νόσο και να χρειαστούν νοσηλεία, ενώ εμφανίζουν και άλλες σοβαρές επιπλοκές της νόσου, όπως το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C (περισσότερα από 130 παιδιά στη χώρα μας) και το Long Covid. Πρόσφατα, η Διεθνής Ένωση Επιδημιολόγων απηύθυνε κάλεσμα για καθολικό εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού».

Οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι σε ατομικό επίπεδο ο εμβολιασμός εναντίον του Sars-CoV-2 ωφελεί τα παιδιά γιατί:
1) Τα εμβολιασμένα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον Covid-19.
2) Εάν μολυνθούν, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή πολύ σπανιότερα να πεθάνουν ή να αναπτύξουν MIS-C.
3) O εμβολιασμός προσφέρει προστασία από επιπλοκές που σχετίζονται με την Covid-19 και μπορεί να μειώσει τις δυσανάλογες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που έχουν ήδη επιφέρει τα παρατεταμένα μέτρα ελέγχου.
4) Ακόμα και τα παιδιά που έχουν νοσήσει έχουν όφελος, καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι η υβριδική ανοσία (νόσος και εμβολιασμός) υπερέχει της ανοσίας που προσφέρει μεμονωμένα ή νόσος ή το εμβόλιο.

Από άποψη δημόσιας υγείας, όσο περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται τόσο λιγότερο θα κυκλοφορεί ο ιός και επομένως τόσο καλύτερα θα ελέγχεται η νόσος.

Σχετικά με τις ηλικίες 5 – 11 ετών
«Πρόσφατα εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ το επικαιροποιημένο εμβόλιο και για αυτές τις ηλικίες. Είναι επομένως σημαντικό παιδιά που έχουν εμβολιαστεί την προηγούμενη σεζόν, δηλαδή 6 – 12 μήνες πριν, ή έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία φορά που νόσησαν να θωρακιστούν με αυτό το εμβόλιο. Υπάρχει ήδη τεράστια εμπειρία από τον αναμνηστικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες, με τη χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως, με πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια αναμνηστική δόση ακόμα και με το παλιότερο εμβόλιο αύξησε την αποτελεσματικότητα έναντι της λοίμωξης με την παραλλαγή Όμικρον σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που επιτεύχθηκαν μετά από δύο δόσεις, ενώ δεν υπήρχαν ενδείξεις μείωσης της αποτελεσματικότητας ακόμα και τρεις μήνες μετά την αναμνηστική δόση. Εξάλλου πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί σε γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, για να τα προστατεύσουν, το δικαίωμα αυτό», τονίζουν οι παιδίατροι.

Για τις ηλικίες 6 μηνών – 5 ετών οι παιδίατροι αναφέρουν ότι «η ηλικιακή ομάδα αυτή κατά την περίοδο της παραλλαγής Όμικρον παρουσιάζει υψηλά ποσοστά νοσηλείας, με τα 2/3 περίπου των νοσηλειών να αφορούν αυτήν την ηλικιακή ομάδα, και νοσηρότητας και κατ’ επέκταση επιπλοκών από τη νόσο, για αυτόν τον λόγο είναι μια ομάδα-στόχος για την πρόληψη της νόσου».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: iatropedia.gr


Σχολιάστε εδώ