Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Η Μέση Ανατολή οδεύει προς σύγκρουση
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Η Χαμάς είναι μια παλαιστινιακή, σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση, ενώ ως πολιτικό κόμμα κατέχει σήμερα την πλειοψηφία των εδρών του εκλεγμένου νομοθετικού συμβουλίου στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή.
Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 από τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μοχάμεντ Ταχά, της παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα, με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες επιθέσεις κατά ισραηλινών αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας.
Η Χαμάς αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες και απαγορεύεται στην Ιορδανία. Η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση μόνο τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Οι ισλαμιστές της Χαμάς, που κυβερνούν σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας, χτίζουν δεσμούς με μαχητικές ομάδες στη Δυτική Όχθη, επιδιώκοντας να προσελκύσουν υποστήριξη πέρα από τον θύλακα, υποστηρίζοντας Παλαιστίνιους που εμπλέκονται καθημερινά σχεδόν σε αναταραχές, τις οποίες η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου έχει υποσχεθεί πως θα συντρίψει.
Ο σχεδιασμός αυτός των ισλαμιστών αντικατοπτρίζει έναν βαθμό επιφυλακτικότητας από την πλευρά της Χαμάς, η οποία εξακολουθεί να ανοικοδομεί τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο του 2021 και μέχρι πρότινος φαινόταν απρόθυμη να επιδιώξει μια μετωπική σύγκρουση από τη Γάζα με το Ισραήλ.
Όλα αυτά μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου. Η επιστροφή του Νετανιάχου στη διακυβέρνηση του Ισραήλ, με μια συμμαχία δεξιών, θρησκευτικών και σκληρών κομμάτων, που δηλώνουν υπέρ της επέκτασης των εποικισμών, έχει προκαλέσει φόβους για νέα αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους και ιδιαίτερα με τη Χαμάς, η οποία έχει κάνει πέντε πολέμους με το Ισραήλ από το 2009.
Με τον υπέργηρο ηγέτη της, Φατάχ, και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ, η Χαμάς έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον στη Δυτική Όχθη, στην οποία έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από έναν επίσημο πολιτικό ρόλο.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο τελικός στόχος της Χαμάς είναι να καταλάβει τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης και να διεξαγάγει σύγκρουση από εκεί και τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, η υπερσυντηρητική κυβέρνηση στο Ισραήλ, υπό τον Νετανιάχου, θα μπορούσε να τερματίσει την εύθραυστη ηρεμία, με κίνδυνο ισραηλινοπαλαιστινιακής τριβής με πολλά σημεία ανάφλεξης.
Όταν φλέγεται η Μέση Ανατολή, η ηρεμία σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο κινδυνεύει.