Θαν. Γκώγκος στο “Π”: Η ενίσχυση του ΚΚΕ, όπλο για να παρθούν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα

Θαν. Γκώγκος στο “Π”: Η ενίσχυση του ΚΚΕ, όπλο για να παρθούν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα

Του
ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΩΓΚΟΥ
Μέλους του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά,
Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ


Παραμονές εκλογών ξεμύτισαν δειλά δειλά οι γνωστοί… ψαλιδοχέρηδες της κοινωνικής ασφάλισης, για να πλειοδοτήσουν σε παροχές και αυξήσεις πάνω στα συντρίμμια των συντάξεων, που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, καμιά κυβέρνηση δεν ξήλωσε αντιασφαλιστικό νόμο της προηγούμενης. Αντιθέτως, έραβαν πάνω στο προηγούμενο καθεστώς και επέκτειναν την αντιασφαλιστική λαίλαπα.

Από το 2010 έως σήμερα, τα 2,5 εκατ. συνταξιούχων εισέπρατταν μόνο μειώσεις στις συντάξεις τους, έμμεσα και άμεσα. Η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η θέσπιση της προσωπικής διαφοράς και οι κάθε λογής κόφτες τσεκούρωσαν δραματικά τα ποσά των συντάξεων. Όλα τα παραπάνω δεν ήταν αποτέλεσμα φυσικών φαινομένων, αλλά συνειδητή πολιτική κατεύθυνση, η οποία υλοποιούνταν από τους συνεχόμενους αντιασφαλιστικούς νόμους που έφερναν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών νόμων;

Ότι πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι σήμερα λαμβάνουν καθαρή σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα 658 ευρώ. Από αυτούς, γύρω στους 900.000 συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη 564 ευρώ και περίπου 650.000 συνταξιούχοι έχουν συντάξεις 470 ευρώ, ποσά δηλαδή που σήμερα δεν καλύπτουν ούτε το νοίκι. Πάνω σε αυτήν την πραγματικότητα, που κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει, ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες, με προκλητικό τόνο, τη νέα κοροϊδία προκειμένου να κλέψουν την ψήφο των συνταξιούχων.

Ενώ τα τελευταία 13 χρόνια πήραν από τους συνταξιούχους πάνω από 100 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί επικοινωνιακό κουρνιαχτό πανηγυρίζοντας για αυξήσεις-ψίχουλα, που δεν αφορούν όλους τους συνταξιούχους. Περίπου 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν τίποτα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα θα μετρήσουν ως αύξηση λίγα ευρώ τον μήνα – αυξήσεις που δεν αφορούν τις επικουρικές συντάξεις, αλλά μόνο τις κύριες.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, που λεηλάτησε τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, που έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία της δεξαμενής των αναδρομικών, την οποία πήρε και συνέχισε η ΝΔ, που θέσπισε την προσωπική διαφορά, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες, οι οποίοι δεν θα δουν αυξήσεις όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, μπαίνει στον στίβο της πλειοδοσίας, θεωρώντας πως οι συνταξιούχοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου.

Οι συνταξιούχοι, όπως και όλος ο λαός, δέχονται βαρύ πλήγμα από τα κύματα ακρίβειας στα βασικά αγαθά, στα τρόφιμα, στο ρεύμα, στη θέρμανση. Όμως, έχουν ένα επιπλέον αγκάθι που δεν μπορεί να ξεπεραστεί με εκπτώσεις. Τα μηνιαία έξοδα που έχουν για την υγεία και για τα φάρμακά τους δεν μπορούν να πάνε παραπίσω και σύμφωνα με στοιχεία ξεπερνούν τα 100 ευρώ, ενώ ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν, όπως είναι λογικό, πιο αυξημένες ανάγκες για τακτικές εξετάσεις και φάρμακα. Απάντηση στην παραπάνω κατάσταση και στην πλειοδοσία κοροϊδίας δίνει ο αγώνας των ίδιων των συνταξιούχων μέσα από τα σωματεία τους, για ουσιαστικές αυξήσεις, σύγχρονες και δωρεάν παροχές υγείας, επαναφορά των δώρων και συνολική απόδοση των αναδρομικών. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, χιλιάδες συνταξιούχοι σε κάθε πόλη βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας ζωή με αξιοπρέπεια, για την οποία δούλεψαν επί δεκαετίες. Αυτόν τον συλλογικό και ατομικό κόπο τους δεν τον χρωστάνε σε κανέναν. Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να ψάξουν σε βάθος για να βρουν ποιοι τους έχουν καταδικάσει σε μια ζωή με ψίχουλα, όμως πρέπει στις ερχόμενες εκλογές να δώσουν δύναμη στις αντιστάσεις και στις διεκδικήσεις τους.

Το ΚΚΕ όλα τα χρόνια είναι στο πλευρό τους, στους δρόμους των διεκδικητικών αγώνων, υπερασπίζοντας το δίκιο και τα αιτήματά τους, αλλά και μέσα στη Βουλή, καταθέτοντας προτάσεις και τροπολογίες για την πραγματική ανακούφισή τους, που απορρίπτονται ασυζητητί από τους θρασύτατους σημερινούς «σωτήρες». Σήμερα δεν φτάνει απλά η αγανάκτηση και το ανάθεμα σε όσους έχουν διαμορφώσει αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες ζωής, που αναγκάζουν τους απόμαχους της εργασίας να ζουν στριμωγμένα και με το άγχος της επόμενης μέρας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ δεν είναι μόνο η τιμωρία τους, αλλά όπλο για να παρθούν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα που το σύστημα της εκμετάλλευσης θεωρεί πλέον ξεχασμένα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ