Αν. Σαπουνά στο “Π”: Η αφαίμαξη των πολιτών, μέσο χρηματοδότησης της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ

Αν. Σαπουνά στο “Π”: Η αφαίμαξη των πολιτών, μέσο χρηματοδότησης της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ

Της
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΠΟΥΝΑ
Συντονίστριας Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ


Με τη δημοσίευση του δελτίου εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 επιβεβαιώνεται αυτό που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με κάθε τρόπο, εδώ και καιρό: Χρυσορυχείο οι έμμεσοι φόροι για τη ΝΔ! Υπεραπόδοση ο ΦΠΑ! Υπεραπόδοση οι ΕΦΚ! Τι και αν προσπαθούν τα νοικοκυριά να επιβιώσουν, μειώνοντας ακόμη και τα τρόφιμα που καταναλώνουν.

Η ακρίβεια εξασφαλίζει την αφαίμαξή τους! Η ΝΔ εκλέχθηκε με αναπόσπαστο τμήμα της προπαγάνδας της τους «29 άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ». Αλήθεια, υπάρχει τίποτα πιο άδικο από την έμμεση φορολογία, που σαρώνει, λόγω ακρίβειας, ειδικά τα λαϊκά εισοδήματα;

Ωστόσο, ένας στυγνός υπολογιστής, όπως αποδεικνύεται ο κ. Μητσοτάκης (που δεν αναρωτιέται πώς τη βγάζουν όχι μόνο οι φτωχοί –που γίνονται καθημερινά φτωχότερουι– αλλά και η παλαιά μεσαία τάξη) είναι αναμενόμενο να αρνείται σθεναρά να κόψει μια τόσο σημαντική χρηματοδότηση της οικονομικής πολιτικής που ασκεί: Έχει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα διασωληνωμένα στα διάφορα «pass» και τροφοδοτεί αφειδώς τα μεγάλα συμφέροντα.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζει και ο ίδιος και το υπουργείο Οικονομικών, έκαναν πολλές μειώσεις στους άμεσους φόρους (εισοδήματος και ακινήτων). Ξεχνούν φυσικά να πουν ότι με τον τρόπο που νομοθέτησαν τα οφέλη είναι αναλογικά σημαντικότερα για τα υψηλά εισοδήματα και τις πολύ μεγάλες περιουσίες. Με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη οι έχοντες θα απολαμβάνουν πάντα περισσότερα και όλοι οι υπόλοιποι θα ζουν από τα περισσεύματα.

Η οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ από το πρώτο λεπτό λειτούργησε στη βάση μιας αναδιανομής προς τα πάνω. Σκοπός του δημοσίου χρήματος δεν είναι η ενίσχυση των ασθενέστερων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, μέσω άσκησης κοινωνικών πολιτικών. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτά τα τμήματα βολεύονται και με τα λίγα…

Βασική στόχευση τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι να ενισχυθούν κατά το μέγιστο δυνατόν οι δικοί τους άνθρωποι και η κρατικοδίαιτη μεγάλη επιχειρηματικότητα.

Διότι το κράτος πολύ εμίσησαν, το κρατικό χρήμα ουδείς! Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1.Πολλαπλασιασμός των μετακλητών υπαλλήλων και αισθητή αύξηση των αμοιβών τους.

2.Αύξηση των θέσεων ευθύνης σε θυγατρικές του Δημοσίου και παχυλές αμοιβές για τα «χρυσά αγόρια» (και κορίτσια) που ανέλαβαν τις θέσεις.

3.Αλλαγές στη φορολογία, που ενισχύουν τα υψηλά εισοδήματα και τις περιουσίες φυσικών προσώπων και τη διανομή κερδών των νομικών προσώπων.

4.Φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας, με πομπώδεις ανακοινώσεις, αλλά αποτέλεσμα συγκριτικά ελάχιστο. Όχι επειδή το ύψος των υπερκερδών δεν είναι τέτοιο που θα μπορούσε να αποδώσει σε έσοδα, αλλά επειδή εσκεμμένα ορίστηκε τύπος υπολογισμού που τα περιόρισε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

5.Έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών διυλιστηρίων, με την κατά το δυνατόν μικρότερη φορολογική επιβάρυνση για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

6.Αναδιανομή δημοσίου χρήματος για την εξασφάλιση των εσόδων των εταιρειών ενέργειας, μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

7.Ένταξη στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (δημόσιο χρέος – δάνεια για τη χώρα) για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και μηδενική πρόσβαση για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη για την οικονομία, σε μια καθαρά προεκλογικού τύπου παρουσία, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: Είναι άριστοι και αλάνθαστοι στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και η χώρα επί των ημερών τους γνωρίζει άνθιση. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε αυτά από τη ΝΔ. Τα ίδια μας έλεγαν μέχρι και το 2014. Τότε που, και πάλι σύμφωνα με τη ΝΔ, οι αριθμοί «ανθούσαν», αλλά τα νοικοκυριά «πενθούσαν»!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ