Κέντρο Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο «Αιγινήτειο»!

Κέντρο Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο «Αιγινήτειο»!

Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Δυστυχώς, περίπου το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο και ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη.

Μάλιστα, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά κατά τον πρώτο μήνα στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει οργανωμένα κέντρα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ). Την έλλειψη αυτή έρχεται πλέον να καλύψει το νέο Πανεπιστημιακό Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων «Αιγινήτειο», «Αρεταίειο» και «Αλεξάνδρα» και παρουσιάστηκε επίσημα πριν από λίγες μέρες.

Σκοπός είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων με επεμβατικές θεραπείες επαναιμάτωσης, όπως της θρομβόλυσης και της μηχανικής θρομβεκτομής. Η θρομβεκτομή αποτελεί μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και συνήθως εντός των πρώτων ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η επέμβαση διενεργείται για την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν έχει διαλυθεί, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής έχει λάβει θρομβολυτικά φάρμακα. Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές, βλάβες στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες του ασθενούς.

Το κέντρο λειτουργεί από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων, υπό τον συντονισμό των κ. Π. Παπαναγιώτου (αναπληρωτή καθηγητή και επεμβατικό νευροακτινολόγο), Δ. Μητσικώστα (καθηγητή Νευρολογίας), Σ. Βασιλοπούλου (επίκουρης καθηγήτριας), Ε. Κορομπόκη (παθολόγου, εξειδικευμένης στην αντιμετώπιση ΑΕΕ).

Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του κέντρου διενεργήθηκε ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 400 ασθενείς. Το κέντρο εφημέρευσε περισσότερες από 100 ημέρες, ενώ διενήργησε περίπου 65 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων.

Επίσης, αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο κέντρο για περαιτέρω θεραπεία. Ως επόμενα βήματα του κέντρου οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες προσβλέπουν στην ενδυνάμωση του κέντρου με έμψυχο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού με στόχο την αύξηση της συχνότητας των εφημεριών, ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποί μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ