Μικρά οικονομικά…

Μικρά οικονομικά…

♠ Ο πληθωρισμός, που το καλοκαίρι είχε εκτοξευθεί στο 22%, κατατρώει το εισόδημα των νοικοκυριών. Η Ελλάδα, που δαπάνησε 10 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις ενέργειας και καυσίμων για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις πέρυσι, αναμένεται να λάβει γύρω στα 31 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2026 για να κάνει την οικονομία της πιο ψηφιοποιημένη και πιο πράσινη.

♠ «Σε ονομαστική αξία και χωρίς πετρελαιοειδή, στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου οι εξαγωγές ήταν 22% αυξημένες σε σχέση με ένα έτος πριν, οι εισαγωγές κατά 28% και το έλλειμμα κατά 36,5%. Με τα πετρελαιοειδή, η επιδείνωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, 58,5%», επισημαίνει ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

♠ «Έχει γίνει μανιέρα. Η κυβέρνηση προσποιείται ότι έχει πάντα έναν λόγο να πανηγυρίσει, ακόμη και για στοιχεία, εκτιμήσεις και συστάσεις που, σε έναν κανονικό άνθρωπο, θα επέβαλλαν σιωπή και περίσκεψη», τονίζει στην ανάλυσή του ο Κώστας Καλλίτσης και υπογραμμίζει: «Αντί για βήματα ενίσχυσης των θεσμών, γίνονται βήματα αποδιάρθρωσής τους».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ