Προστατεύονται επαρκώς τα δεδομένα των ασθενών κατά τη χρήση υπηρεσιών τηλεϊατρικής;

Προστατεύονται επαρκώς τα δεδομένα των ασθενών κατά τη χρήση υπηρεσιών τηλεϊατρικής;

Όσο οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πασχίζουν να ξεπεράσουν τις καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας Covid-19, αλλά και να εξυπηρετήσουν έναν πληθυσμό που γερνάει, η δημοτικότητα της τηλεϊατρικής θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

«Μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής ήταν ένας από τους τομείς που απέδειξαν πόσο πετυχημένες λύσεις μπορεί να δώσει η τεχνολογία», λένε οι ειδικοί από την ομάδα της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψηφιακής Ασφάλειας (ESET).

Ακριβώς όπως οι υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud βοήθησαν τους εργαζομένους να παραμείνουν παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της καραντίνας, έτσι και οι συνεδρίες τηλεϊατρικής εξασφάλισαν ότι οι γιατροί συνέχισαν να προσφέρουν βασική υγειονομική περίθαλψη και συμβουλές εξ αποστάσεως.

Στην πραγματικότητα, οι συνεδρίες τηλεϊατρικής αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο όλων των ιατρικών επαφών στις ΗΠΑ κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της πανδημίας, όταν την προηγούμενη χρονιά το ποσοστό ήταν… μόλις 1%! Όμως, είναι ασφαλής η χρήση των υπηρεσιών τηλεϊατρικής;

Προστατεύονται επαρκώς τα δεδομένα των ασθενών; Θα μπορούσαν τα δεδομένα αυτά να πωληθούν σε τρίτους ή να κλαπούν από χάκερ ή ακόμη και να πουληθούν στο «σκοτεινό διαδίκτυο»; Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της εταιρείας, όπου υπάρχουν ευαίσθητα δεδομένα προς κλοπή ή αγορά, οι κυβερνοεγκληματίες και οι απατεώνες καραδοκούν.

Τα δεδομένα των ασθενών είναι ιδιαίτερα πολύτιμα στις «σκοτεινές γωνιές» του internet, καθώς περιλαμβάνουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε απάτες ταυτότητας και ασφάλισης ή για την παράνομη απόκτηση συνταγών φαρμάκων.

Μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν προσωπικές ιατρικές πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης σε απόπειρες εκβιασμού. «Καθώς η τηλεϊατρική γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, ίσως θα έπρεπε να ενδιαφερθείτε περισσότερο για αυτούς τους πιθανούς κινδύνους», λέει η ομάδα της ESET και μας δίνει τις παρακάτω συμβουλές για να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα:

1. Προστατέψτε τον υπολογιστή/τη συσκευή σας με λογισμικό ασφαλείας από αξιόπιστο προμηθευτή.

2. Χρησιμοποιείτε πάντα ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης.

3. Προσθέστε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους κωδικούς πρόσβασης, ενεργοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, όπου είναι διαθέσιμος.

4. Διατηρείτε πάντα τις εφαρμογές τηλεϊατρικής και συνομιλίας ενημερωμένες.

5. Ρωτήστε τον πάροχο εφαρμογών τηλεϊατρικής που χρησιμοποιείτε πώς επεξεργάζονται και διασφαλίζονται οι προσωπικές πληροφορίες και οι πληροφορίες υγείας.

6. Βεβαιωθείτε ότι τυχόν εμπορικές εφαρμογές συνομιλίας που χρησιμοποιούνται για την τηλεϊατρική είναι κρυπτογραφημένες από άκρη σε άκρη.

7. Ποτέ μη συνδέεστε σε δημόσιο Wi-Fi hotspot ή κοινόχρηστο υπολο γιστή/συσκευή.

8. Μην κλείνετε ραντεβού τηλεϊατρικής ή μη μοιράζεστε πληροφορίες με έναν πάροχο εφαρμογών τηλεϊατρικής που δεν γνωρίζετε ή με στοιχεία επικοινωνίας που δεν αναγνωρίζετε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ