Η οστρακιά εξαπλώνεται στην Ευρώπη – Τι πρέπει να ξέρετε

Η οστρακιά εξαπλώνεται στην Ευρώπη – Τι πρέπει να ξέρετε

Σήμα κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων οστρακιάς σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) εκπέμπουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Η οστρακιά είναι μια μεταδοτική εξανθηματική ασθένεια, με πυρετό, που προκαλείται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α.

Μεταδίδεται με το φτέρνισμα ή τον βήχα και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πολύ συχνότερη σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Συνήθως συμβαίνει μαζί με φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα, τις οποίες προκαλεί το ίδιο μικρόβιο.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται μία έως πέντε ημέρες μετά την έκθεση στο μικρόβιο και περιλαμβάνουν εξάνθημα, έντονα κόκκινο στο πρόσωπο, στον λαιμό, στο στήθος, στους αγκώνες και στις εσωτερικές επιφάνειες των μηρών.

Το χαρακτηριστικό ζωηρό κόκκινο μικροκοκκιώδες εξάνθημα της οστρακιάς αρχίζει συνήθως πρώτα στο πρόσωπο και στον λαιμό, αφήνοντας μια περιοχή γύρω από το στόμα που δεν επηρεάζεται. Στη συνέχεια επεκτείνεται στον θώρακα και στην πλάτη και μετά στο υπόλοιπο σώμα και μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό. Στις μασχάλες και στις βουβωνικές χώρες είναι εντονότερο.

Μετά την έκτη μέρα της μόλυνσης, το εξάνθημα αρχίζει να υποχωρεί και το δέρμα μπορεί να αρχίζει να ξεφλουδίζει (απολέπιση). Το ξεφλούδισμα του δέρματος μπορεί να διαρκεί μέχρι δέκα μέρες. Οι ασθενείς με οστρακιά μεταδίδουν τη νόσο μέχρι 24 ώρες μετά τη θεραπεία. Η θεραπεία της οστρακιάς με αντιβιοτικά μπορεί να προλάβει τις επιπλοκές που είναι δυνατόν να προκληθούν, όπως είναι ο ρευματικός πυρετός και οι νεφροπάθειες και ιδιαίτερα η σπειραματονεφρίτιδα.

Οι επιπλοκές αυτές είναι δυνατόν να εμφανιστούν δύο τρεις εβδομάδες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου συνιστώνται τα εξής:

– Το στόμα πρέπει να καλύπτεται κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά μετά το φτέρνισμα, τον βήχα, το σκούπισμα ή το φύσημα της μύτης. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά πριν από την έναρξη προετοιμασίας του φαγητού.

-Τα άτομα που φροντίζουν παιδιά με οστρακιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Τα ποτήρια με τα οποία πίνει νερό και τα πιάτα στα οποία τρώει φαγητό το παιδί με οστρακιά πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά και να πλένονται καλά με άφθονο νερό και υγρό πλυσίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ