Μικρά οικονομικά: Η Κίνα πατάει γκάζι στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Μικρά οικονομικά: Η Κίνα πατάει γκάζι στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

♠ Καμπανάκι για νέους εμπορικούς πολέμους. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία στο Νταβός. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι ΕΕ και ΗΠΑ είναι επιτακτική ανάγκη να καταλήξουν σε συμφωνία για τη βιομηχανική τους πολιτική.

♠ Κατά τη διάρκεια του 2022 ο τζίρος των σούπερ μάρκετ ήταν 12 δισ. ευρώ. Στα λεγόμενα ταχυκίνητα προϊόντα η αύξηση των πωλήσεων ήταν 6,1%, με τον όγκο των πωλήσεων να υποχωρεί κατά 0,6% σε σχέση με το 2021.

♠ Κατά 19% μειώθηκε το 2022
η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές αερίου ε­κτοξεύτηκαν κατά 288%, αποτυπώνοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

♠ Η Κίνα πατάει γκάζι στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε 10 εκατομμύρια θα ανέλθουν οι πωλήσεις το 2023 από μόλις 5 εκατομμύρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Το μερίδιο αγοράς των κινεζικών εμπορικών σημάτων αυξήθηκε από 78% το 2021 σε 81% πέρυσι.

♠ Παρών στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της ετήσιας συνόδου.

♠ Βρήκαν τη λύση! Η Ουκρανία χρειάζεται ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ». Το κόστος της ανοικοδόμησης είχε υπολογιστεί πέρυσι σε 349 δισ. δολάρια και συνεχίζει να αυξάνεται. Ένα μέρος αυτών των δαπανών μπορεί να καλυφθεί από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, ενώ έχουν συζητηθεί και άλλοι μηχανισμοί, όπως η χρήση των «παγωμένων» συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Στα τέλη του 2021 η Τράπεζα της Ρωσίας είχε περιουσιακά στοιχεία σε ξένο συνάλλαγμα ισοδύναμα με 62 δισ. δολ. στη Γαλλία, 59 δισ. δολ. στην Ιαπωνία, 99 δισ. δολ. στη Γερμανία και 40 δισ. δολ. στις ΗΠΑ.

♠ Το Πεκίνο γίνεται μέτοχος στις εταιρείες Alibaba και Τencent. Αγοράζει τις «χρυσές μετοχές» τους για να ελέγχει τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Η κυβέρνηση της Κίνας αποκτά μερίδια και σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι TikTok και ByteDance.

♠ Οι Γάλλοι έ­χουν το χαμηλότερο όριο συ­νταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα 62 τους χρόνια, με την αναπροσαρμογή του ορίου στα 64 που επιχειρεί ο Εμανουέλ Μακρόν να χαρακτηρίζεται «πολιτικό στοίχημα»! Το 14% των δημοσίων εξόδων της Γαλλίας αφορά το συνταξιοδοτικό.

♠ Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ILO, κλείνει το μάτι για αύξηση των μισθών, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να παραιτηθούν από τις αυξήσεις των μισθών και να φορτωθούν το βάρος μόνο και μόνο για να επιστρέψει γρηγορότερα ο πληθωρισμός στον στόχο. Εκτιμάται, επίσης, ότι η προσέλκυση ταλέντων θα γίνει όχι μόνο με χρήματα αλλά και με «ποιότητα ζωής». Όσον αφορά την τηλεργασία, ο αντίκτυπός της στη σωματική και στην ψυχική υγεία των εργαζομένων μπορεί να είναι σημαντικός.

♠ Οι Έλληνες αύξησαν τον μέσο όρο χρημάτων που ξόδεψαν για διαδικτυακές αγορές από 806 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε 869 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το μεγαλύτερο ποσό ξόδεψαν γυναίκες και άνδρες ηλικίας 25 – 34 ετών. Οι ηλεκτρονικές αγορές καταλαμβάνουν την 5η θέση στους πιο δημοφιλείς λόγους χρήσης του διαδικτύου από τους πολίτες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ