Μικρά οικονομικά…

Μικρά οικονομικά…

♠ Σήμερα στην Ελλάδα ζουν 12.817 Φιλιππινέζοι, που βρίσκονται εδώ από το ’80. Πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν τα δικαιώματά τους. Το 67% δεν είχε συμβόλαιο με τον εργοδότη του και το 4% δεν γνώριζε καν αν είχε. Μάλιστα, το 65% δεν ήξερε τι χρειάζεται για να βγει στη σύνταξη. «Για εμένα οι Φιλιππίνες είναι ο τόπος των γονιών μου και η Ελλάδα η δική μου πατρίδα», λέει η Βανέσα Κασίντσιντ.

♠ Ένας στους δύο Έλληνες (54%) έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο εξάμηνο τουλάχιστον μία αγορά μέσω των social media, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το 2022 ο κλάδος του κοινωνικού εμπορίου (social commerce) στην Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει σε 1,22 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 74,2% σε ετήσια βάση.

♠ Στον δρόμο για το «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος έχει ζητήσει τη μείωση των αντικειμενικών τιμών σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας, οι οποίες αυξήθηκαν από 57,89% έως 115,63%.

♠ Όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν ακτοπλοϊκό στόλο επενδύουν στην πράσινη μετάβαση και στην απανθρακοποίηση του κλάδου. Ο ιταλικός όμιλος Gri­maldi αναδιαρθρώνει συνεχώς τον στόλο του, φέρνοντας στις γραμμές της Αδριατικής μεγαλύτερα πλοία και πιο σύγχρονα, με στόχο την αύξηση της χωρητικότητας σε φορτηγά. Να σημειωθεί ότι αναδείχθηκε πλειοδότης, έ­ναντι 84,7 εκατ. ευρώ, στον διεθνή διαγωνισμό για την αγορά του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

♠ Η ευρωπαϊκή οικονομία, με βάση τις… ελπίδες, θα αποφύγει τη βαθιά ύφεση, εκτιμούν αναλυτές, και το ευρώ μπορεί να ανέλθει σε 1,15 δολάρια ή ακόμη και σε 1,20! Η σημερινή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου είναι 1,08. Τον Νοέμβριο η ισοτιμία ήταν 1 προς 1.

♠ Η ΔΕΗ μεγαλώνει, με το deal ΔΕΗ – Enel, για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της δεύτερης στη Ρουμανία, να αναμένεται να κλείσει μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτού­νται σήμερα από τη ΔΕΗ είναι περίπου 5.000.000, ενώ οι εταιρείες της Enel στη Ρουμανία έ­χουν 3.000.000 πελάτες. Ταυτόχρονα, η ελληνική εταιρεία εξαγοράζοντας και τα έργα ΑΠΕ σχεδόν τετραπλασιάζει την παραγωγή της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ