Παπαστράτος: Απολογισμός του 1ου ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης στην Αττική, 1 χρόνο μετά την έναρξή του

Παπαστράτος: Απολογισμός του 1ου ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης στην Αττική, 1 χρόνο μετά την έναρξή του

–Η Παπαστράτος επιστρέφει σε πυρόπληκτες περιοχές και προχωρά σε δημόσιο απολογισμό της πορείας του μεγάλου προγράμματος αναδάσωσης που υλοποιεί στην Αττική
–5.000 δέντρα έχουν φυτευτεί έως σήμερα -τέλος Μαρτίου θα ξεπερνούν τα 35.000

Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του 1ου ολοκληρωμένου προγράμματος Αναδάσωσης που ξεκίνησε στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, η Παπαστράτος επέστρεψε στον Άγιο Στέφανο και πραγματοποίησε τον πρώτο δημόσιο απολογισμό. Στην περιοχή βρέθηκε ο  κ. Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, ο οποίος, μαζί με στελέχη της εταιρείας, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα και τον Υφυπουργό κ. Αμυρά για την πορεία του προγράμματος.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος και περιλαμβάνει τη φύτευση 70.000 δέντρων, σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής. Το έργο, ύψους 1 εκατ. ευρώ, θεωρείται αναγκαίο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής γης, καθώς η Παπαστράτος εκτός από τη φύτευση των δέντρων έχει αναλάβει και την ολοκληρωμένη φροντίδα τους μέχρι το 2026. Βασικό κριτήριο επιτυχίας του προγράμματος είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων. Στόχος είναι τουλάχιστον το 75% των δέντρων που θα φυτευτούν να καταφέρουν να επιβιώσουν, ποσοστό υψηλό που απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών.

Μέχρι σήμερα, στον Άγιο Στέφανο, τη μία από τις 2 περιοχές που είχαν επιλεχθεί αρχικά,  έχουν φυτευτεί 5.000 δέντρα, ενώ 30.000 ακόμη θα δώσουν πνοή στο δάσος της περιοχής, έως την ολοκλήρωση της φυτευτικής περιόδου, στα τέλη Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου, οι εργασίες της Παπαστράτος ήταν διαρκείς και, εκτός από τη φύτευση, αφορούσαν τον καθαρισμό καμένων εκτάσεων, καθώς και τη φροντίδα των νέων δέντρων. Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, τη δεύτερη επιλεγμένη περιοχή, η φύση επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη: ξεκίνησε η φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους. Για τον λόγο αυτό η επιστημονική ομάδα του έργου επέλεξε νέα έκταση 500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, η οποία έχει δοκιμαστεί σκληρά από πυρκαγιές. Οι εν λόγω δράσεις βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και η φύτευση των δέντρων θα ξεκινήσει εντός του 2023.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης δήλωσε με αφορμή τον πρώτο απολογισμό: «Πριν από έναν χρόνο ξεκινήσαμε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση να δίνουμε λόγο, δημόσια και με διαφάνεια, για την πορεία του προγράμματος. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, οι εργασίες προχωρούν με ταχύτητα και επιτυχία. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο να βλέπεις ένα τοπίο, που έμοιαζε βγαλμένο από την κόλαση να ξαναγεννιέται. Είναι ταυτόχρονα και μια υπενθύμιση πως το μέλλον δεν το καθορίζει η τύχη αλλά οι πράξεις μας». 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Βρεθήκαμε σήμερα με τον Γιώργο Αμυρά και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στον Άγιο Στέφανο, όπου η εταιρεία Παπαστράτος προχωρά στην αναδάσωση 500 στρεμμάτων σε εδάφη που έχουν πληγεί από πυρκαγιές. Toυς ευχαριστούμε που με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας στηρίζουν τον θεσμό του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», που πρώτη η Κυβέρνησή μας δημιούργησε.  Συμμαχούμε για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και τη μεγιστοποίηση της ανθεκτικότητάς του απέναντι στην κλιματική κρίση».


Σχολιάστε εδώ