Επίσημος εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας στο ΕΚΠΑ
Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11.30 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).
Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μελέτιο Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο και κεντρική ομιλία της καθηγήτριας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Ειρήνης Π. Χριστινάκη, με τίτλο “Η δικαιοταξική αμφιρρέπεια ενώπιον ηθικών διλημμάτων υπό την αξιολογική οπτική των Τριών Ιεραρχών”. Χορός Ψαλτών από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα ερμηνεύσει επίκαιρους ύμνους υπό την χοραρχία του αναπληρωτή καθηγητή Δημητρίου Μπαλαγεώργου.
Την ίδια ημέρα και ώρα 10.00, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κρήνης, Πατριαρχικού Εξάρχου Μελίτης και Προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Κύριλλου, μετά τη Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στον Πανεπιστημιακό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (Καπνικαρέα) το καθιερωμένο αρχιερατικό μνημόσυνο για τους Ιδρυτές, Δωρητές, Ευεργέτες, Καθηγητές, Φοιτητές και το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο ιστορικός Βυζαντινός Ναός της Καπνικαρέας, σημαντικό τοπόσημο των Αθηνών, ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1932. Τη διοικητική εποπτεία έχει η Εφορεία του Ι.Ναού, η οποία αποτελείται από Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με Πρόεδρο τον εκάστοτε Κοσμήτορα της Σχολής.
Το αρχικό κτίσμα είναι ένας σταυροειδής Ναός μετά τρούλου, ο οποίος στηρίζεται σε 4 κίονες με ρωμαϊκά κιονόκρανα. Κτίσθηκε τον 11ο αιώνα προς τιμή της Θεοτόκου και σε ανάμνηση της Εισόδου της στο Ναό του Κυρίου. Αργότερα στη βόρεια πλευρά του Ναού προστέθηκε παρεκκλήσι με τρούλο, το οποίο τώρα τιμά τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας. Ακόμη βραδύτερα στα δυτικά προστέθηκε εξωνάρθηκας με πολλές αμφικλινείς στέγες και 4 μεγάλα ανοίγματα, τα οποία χωρίζονταν με κίονες. Στη δυτική πλευρά είναι εντοιχισμένα γλυπτά και επιγραφές, η δε εικόνα της Πλατυτέρας στο Ιερό του Ναού είναι έργο του Φώτη Κόντογλου.
Καπνικαρέα ονομάστηκε κατά μία άποψη από αυτόν που έκτισε το Ναό εισπράττοντας τον καπνικό φόρο (είδος φόρου των οικοδομών στα χρόνια του Βυζαντίου). Παλαιότερα ονομαζόταν Καμουχαρέα από τη λέξη Καμουχά, με την οποία στα χρόνια του Βυζαντίου ονόμαζαν τα χρυσοΰφαντα υφάσματα, πιθανώς γιατί βρισκόταν κοντά σε εργαστήρια τέτοιων υφασμάτων.
Στον Ναό αυτό τελείται παραδοσιακά και με έντονο συμβολισμό την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ημέρα εορτής της Παιδείας, το καθιερωμένο αρχιερατικό μνημόσυνο για τους Ιδρυτές, Δωρητές, Ευεργέτες, Καθηγητές, Φοιτητές και το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών.