Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου: Το βραβευμένο έργο «Σιδηροδρομικές μνήμες» προβάλλεται αύριο στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου: Το βραβευμένο έργο «Σιδηροδρομικές μνήμες» προβάλλεται αύριο στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», θεσμοθετήθηκε το 2016 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) με σκοπό την ανάδειξη της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς του Καστελλορίζου αλλά και την προαγωγή της κινηματογραφικής τέχνης.

Τόπος ειδυλλιακής ομορφιάς, αποτελεί ιδανικό σημείο συνάντησης του ντοκιμαντέρ με την Ιστορία. Σε κομβικό σημείο, ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, πολύ κοντά στα παράλια της Λυκίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» επιδιώκει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την κινηματογραφική και πολιτιστική συνεργασία των δημιουργών ντοκιμαντέρ διεθνώς.

Η 8η έκδοση του «Πέρα από τα Σύνορα» προσκαλεί Έλληνες και ξένους δημιουργούς ντοκιμαντέρ να υποβάλουν τις ταινίες τους (μεσαίου και μεγάλου μήκους) στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα που ξεκινά απο τις 3 Ιανουαρίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου 2023.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ως έξης:

  • 19:00, 12μελές μουσικό σύνολο της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει ζωντανά την πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Γιώργου Παπαχριστούδη, για την τελευταία παραγωγή του ΙΔΙΣΜΕ “Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας”.
  • 19:30, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, θα απονείμει το Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» στην σκηνοθέτιδα Βίκυ Μαρκολέφα για την ταινία της, «Πνεύμα Γηγενές»
  • 19:45, θα προβληθεί η ταινία «Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας» της Ειρήνης Σαρίογλου (2022, 52’)
  • 20:30, θα προβληθεί η ταινία «Σιδηροδρομικές Μνήμες» (Χάλκινος Φοίνικας μicro) της Αιμιλίας Μπουρίτη (2021, 8’)
  • 20:45, θα προβληθεί η ταινία «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη» (παραγωγή ΙΔΙΣΜΕ) του Ηλία Δημητρίου ( 2012, 40’)

Για το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και τις περιλήψεις των ταινιών μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.beyondborders.gr. Η είσοδος των προβολών είναι ελεύθερη. Οι προβολές θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών ( Βας. Σοφίας & Ριζάρη 2, Αθήνα) την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου από τις 19:00 και το Σάββατο και Κυριακή από τις 18:00. Για κράτηση θέσεων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2106669131 ή 2106669140 ή επικοινωνήστε στη διεύθυνση [email protected] / [email protected]

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η διοργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι).

Η ιστορία του Φεστιβάλ

Aπό το 2016, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και σε συνεργασία με την Les Ecrans de Mondes (Παρίσι) και τον Σύνδεσμο Αναβίωσης Μεγίστης (Σύδνεϋ)  για τη διεθνή προώθησή του, το Πέρα από τα Σύνορα προσφέρει στο μεσογειακό, ευρωπαϊκό και εν γένει διεθνές κοινό μια ετήσια, συναρπαστική «εμπειρία» αποτελούμενη από ταινίες με ιστορικό και πολυπολιτισμικό περιεχόμενο, γεγονότα και προσωπικότητες που διαμόρφωσαν και σφυρηλάτησαν τις χώρες, τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς μας. Στόχος αυτού του Φεστιβάλ «boutique» είναι να γιορτάσει και να υπογραμμίσει την ομορφιά και την προσφορά της κινηματογραφικής αφήγησης μέσω της Ιστορίας και της Κοινωνίας. Να «γεφυρώσει» ανθρώπους, ιδέες και οράματα από κάθε πλευρά της υφηλίου μέσω ποικιλόμορφων εικονογραφικών μωσαϊκών. Να εμπνεύσει, να προβληματίσει και να τροφοδοτήσει με δημιουργική ανησυχία για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το Πέρα από τα Σύνορα αφορά, εν κατακλείδι, το ανθρώπινο αποτύπωμα στο τώρα και το τότε, στο εδώ και στο παντού.

Χρονικά εκτεινόμενο εντός της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στο πανέμορφο και ακριτικό Καστελλόριζο, παραμεθόριο γραμμή του Αιγαίου μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Κατά αυτόν τον τρόπο ο εορτασμός του πολιτισμού και της πρωτοποριακής κινηματογραφίας συνδέεται σπονδυλωτά και αναπόσπαστα με τη διεξαγωγή παράλληλων πολιτιστικών δράσεων (εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, επιμορφωτικά προγράμματα, παιδικά εργαστήρια, διαλέξεις, ημερίδες και workshops,masterclasses και pitching labs κ.α.) που προσελκύουν τόσο την τοπική κοινωνία όσο και το διεθνές κοινό που καταφτάνει στην «άκρη του γαλάζιου» κάθε χρόνο για να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ.

Βραβεία καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ, καλύτερου κοινωνικοπολιτικού ντοκιμαντέρ, καλύτερου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ,, καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ, το ειδικό βραβείο μεσογειακής φιλίας καθώς και το ειδικό βραβείο «Οδυσσέα» απονέμονται κάθε χρόνο στις καλύτερες και πιο καθηλωτικές συμμετοχές. Από το 2022 εγκαινιάζεται στο Φεστιβάλ η απονομή ενός από τα τιμητικότερα κινηματογραφικά βραβεία, εκείνο της FIPRESCI, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου.

Ενδεικτικό της θέλησης του Φεστιβάλ για εξωστρέφεια και συγκερασμό με τον ευρύτερο χώρο των Τεχνών και των Γραμμάτων είναι και η ύπαρξη τιμώμενων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και προσωπικοτήτων, τιμώμενων μέσων ενημέρωσης και τιμώμενων Φεστιβάλ. Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες οι συνεργασίες είναι τόσο εγχώριες, όσο και διεθνείς, εξυμνώντας και υπογραμμίζοντας πράγματι τον τίτλο του Φεστιβάλ ως «Πέρα από τα Σύνορα». Χωρίς ποτέ να ξεχνάμε τις ρίζες και τις καταβολές μας, στο Φεστιβάλ επιδιώκουμε συνεχώς την ολοένα και αυξανόμενη σύμπραξη και αρωγή με κάθε λογής ακαδημαϊκό και πολιτιστικό φορέα από κάθε γωνιά της υφηλίου, θέτοντας ως προγραμματικό μας στόχο την οικοδόμηση δεσμών και σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και κάθε ενδιαφερόμενου αποδέκτη. Δανειζόμενοι από το ακριτικό φως του Αιγαίου, μεταλαμπαδεύουμε τη δημιουργικότητα και τον εποικοδομητικό προβληματισμό σε κάθε γωνιά της οικουμένης. Διότι σε τελική ανάλυση, το «Πέρα από τα Σύνορα» δεν είναι κάτι άλλο πέρα από ένα Φεστιβάλ ,μια γιορτή που στόχο έχει την συνάντηση και σύμπλευση κάθε εμπλεκόμενου με την ίδια την Τέχνη και τον Πολιτισμό.


Σχολιάστε εδώ